Bussmiljönärer redo att bryta bilberoendet

Publicerad:
Simon Holst och Anita Pettersson är redo att ta bussen till jobbet som två av deltagarna i projektet Bussmiljönärerna. Foto: Thomas Kühnel

– Jag hoppas att jag halvvägs in i projektet kan lägga ut bilen till försäljning på Blocket.

Med detta högt ställda mål ger sig Källbybon Simon Holst in i projektet Bussmiljönärerna, satsningen där arbetspendlare i Lidköpings och Götene kommuner får pröva på att åka kollektivt under tre månader.

Simon Holst som i dag bilpendlar från Källby till jobbet vid Lidköpings kommun är en av 19 deltagare i Bussmiljönärerna som NLT träffar när det ordnas uppstartsmöte i Källby förskolas lokaler. Han är väl medveten om vinsterna med att åka välja bort bilen, både för klimatet och för ekonomin. Men vanor är som bekant svåra att bryta, inte minst bekväma sådana som bilåkande.

– Latmasken är ju djupt rotad i en, säger han och konstaterar att det är lätt att hitta ursäkter för att ta bilen: man ska handla efter jobbet, det är dåligt väder, man har ett sent möte.

– Så det här projektet är en superkul möjlighet att pröva på att åka buss.

Nästan samtliga Bussmiljönärer samlade på bild. Totalt deltar 19 personer. 20 var anmälda, men en hoppade av i sent skede då vederbörande redan börjat åka buss och därför inte behövde pröva på resesättet.
Nästan samtliga Bussmiljönärer samlade på bild. Totalt deltar 19 personer. 20 var anmälda, men en hoppade av i sent skede då vederbörande redan börjat åka buss och därför inte behövde pröva på resesättet. Foto: Thomas Kühnel

En annan som vill bryta sina vanor är Anita Pettersson som pendlar från Götene till jobbet på Källby gårds skola. Även hon har hittills uteslutande valt bilen som färdsätt, just på grund av att det är bekvämt och enkelt.

– Men jag brukar åka efter bussen, jag ligger bakom.

Det, erkänner hon, kan kännas lite fånigt, och eftersom busstiderna passar relativt bra och hon samtidigt kan göra en insats för miljön tog även hon chansen att bli en av Bussmiljönärerna.

Både Simon och Anita ser flera fördelar med bussåkandet bortom klimat- och ekonomiaspekterna.

– Jag tänker att man får lite vardagsmotion, man får gå lite, säger Simon, medan Anita påpekar att man inte behöver tänka på dåligt vinterväglag på samma sätt som när man kör bil.

En nackdel, konstaterar de båda, är att man blir mer bunden till tider. Men Simon, uppenbart peppad inför projektet, väljer att se en fördel med det också: det kan ju faktiskt bli lättare att släppa pennan och lämna jobbet om man har en busstid att passa.

Anita vågar inte lova att hon kommer att fortsätta att ta bussen till jobbet efter projekttidens slut. Simon, däremot, är klart mindre försiktig i sin målsättning:

– Jag hoppas att halvvägs in i projektet kan lägga ut bilen till försäljning på blocket.

Om hushållet, som i dagsläget har två bilar, skulle göra sig av med den ena finns pengar att hämta, konstaterar han – att ha bilen kostar 4 500 kronor i månaden och ett busskort stannar på 775 kronor.

– Det blir en Greklandssemester om året – och lite till.

Mikael Rossow pendlar från Lidköping till jobbet på Arla i Götene. Han har gott hopp om att bli bussåkare på permanent basis efter projektet. "Jag provåkte i dag för att känna på det. Det fungerade bra", säger han.
Mikael Rossow pendlar från Lidköping till jobbet på Arla i Götene. Han har gott hopp om att bli bussåkare på permanent basis efter projektet. "Jag provåkte i dag för att känna på det. Det fungerade bra", säger han. Foto: Thomas Kühnel

Bussmiljönärerna, som drar igång den 4 november och pågår till den 1 februari, är ett initiativ av Lidköpings och Götene kommuner, berättar Dennis Tomazic, trafikplanerare hållbara resor vid Lidköpings kommun. Inspiration har hämtats från Skövde kommun som har genomfört ett liknande projekt med gott resultat.

Dennis Tomazic, trafikplanerare hållbara resor vid Lidköpings kommun, delar ut busskort till Bussmiljönärerna.
Dennis Tomazic, trafikplanerare hållbara resor vid Lidköpings kommun, delar ut busskort till Bussmiljönärerna. Foto: Thomas Kühnel

Målet är naturligtvis att deltagarna ska fortsätta att välja bussen efter projekttiden, men framför allt vill man att fler än de som provåker inspireras att göra detsamma.

– Vi hoppas att det ska sprida sig. Att det börjar pratas i fikarummen, säger Johannes Hukkanen, kollektivtrafikstrateg Götene-Skara.

Med vid uppstartsmötet är också Tora Gustafsson, plan- och trafikchef i Lidköpings kommun. Hon tror på ett ett uppsving för bussresandet i och med Västtrafiks nya zonsystem som ska igångsättas i november nästa år. Nyordningen innebär att dagens 70 zoner blir 3 och därmed kommer Lidköping och Götene ingå i en jättezon med 37 kommuner.

Artikeltaggar

Götene kommunKällbyKollektivtrafikLidköpings kommunNyheterVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare