Hoppa till huvudinnehållet

Program på Katedral kan nollas

Publicerad:
Lotta Grönlund Plöen (M).
Lotta Grönlund Plöen (M). Foto: Daniel Strandroth

Minst två av Katedralskolans program kan komma att nollas för intag hösten 2020. Det uppger källor inom barn- och utbildningsförvaltningen för NLT.

Det här innebär i så fall att den kommunala gymnasieskolan ytterligare minskar ett redan begränsat programutbud.

Förslaget kommer att presenteras för politikerna vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 24 oktober.

– Det är inget jag vill kommentera i dag, säger nämndordföranden Lotta Grönlund Plöen (M).

Under den borgerliga ledningen har media kunna ta del av de handlingar som skickas ut till nämndsledamöterna veckan innan sammanträdet. Men inför det kommande sammanträdet gäller samma restriktivitet som under det tidigare rödgröna styret.

– Vi kommer inte att lämna ut alla handlingar eftersom vi ska ha en presskonferens efter sammanträdet den 24:e. Vissa saker vill vi hålla på. Vi vill inte att det ska läcka här och där, vi vill kunna presentera det som gäller för Skolstaden Skara på en gång, säger Lotta Grönlund Plöen.

Ingen kommentar

Enligt NLT:s källor innebär förslaget gällande programutbudet att samhällsvetenskapsprogrammet och estetiska programmet på Katedralskolan nollas, och att dessa ”tas över” av friskolan Olinsgymnasiet i nya ansökningar.

På en direkt fråga om det här stämmer svarar Lotta Grönlund Plöen.

– Jag tänker inte kommentera det.

Hon hade i går eftermiddag inte tagit del av den orosrapport som S, MP och V ställt samman under rubriken Ge inte bort Katedralskolan (se särskild artikel). Oppositionens oro gäller bland annat en eventuell fortsatt neddragning av program och de konsekvenser det får för skolan och dess personal.

– Det jag kan säga är att om vi ska komma framåt med skolkvaliteten måste vi ha ett mer konstruktivt samarbete och en konstruktiv dialog i nämnden. Vi kan inte skapa en skola som är bra för Skara om vi inte drar åt samma håll.

Enligt Lotta Grönlund Plöen kommer också oppositionen att få ta del av alla handlingar i sedvanlig tid.

– Man har inte alltid helhetsbilden när man sitter i opposition. Men det är inte så att vi gömmer något som de borde ha.

Artikeltaggar

KatedralskolanLotta Grönlund PlöenPolitikSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.