Hoppa till huvudinnehållet

M i Vara tar ansvar

Publicerad:
Foto: Lillemor Karlin-Flink

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Fredrik Nelander skriver i en insändare i NLT om de åtta år som Socialdemokraterna var med och styrde i Vara kommun. Fredrik skriver att politik handlar om att vilja men han nämner inget om att det också handlar om att ta ansvar. Med det menar vi främst att ta ansvar för kommuninvånarnas samlade skattemedel och att använda dessa på ett så effektivt och klokt sätt som möjligt. Som ett exempel på vad som åstadkommits under dessa åtta år så nämner Fredrik bland annat Lagmansgymnasiet, han nämner dock inte att hans parti år 2013 helt ville lägga ner vår kommunala gymnasieskola. Satsningar på AMB (Academy of Music and Business), E20 och konserthuset, när detta byggdes, har det rått en politisk enighet kring och flera av dessa frågor sträcker sig dessutom längre bak än under denna åttaårs period.

Fiberutbyggnaden skedde mycket tack vara lokala fiberföreningar som dessutom, mestadels genom ideella insatser, höll sin budget på ett mycket professionellt sätt.

Fredrik uttrycker oro över intresset från en ny friskoleaktör att etablera sig i kommunen, samtidigt som kommunen redan har flera omtyckta och väl fungerande friskolor och inte bara välkomnade AMB utan även byggde nya lokaler till dem.

Att det nya badhuset, trots en investering på över 120 mkr, inte har ändamålsenliga omklädningsrum är ett misslyckande som det nuvarande styret inte kan hållas ansvariga för. Beslut om utbyggnad togs 2016 och trots att Socialdemokraterna har haft närmare tre år på sig så har man fått bråttom först efter det att man nu har förlorat makten och det nuvarande styret valt att prioritera andra, mer akuta, investeringar. Vi avser att på sikt rätta till de brister som finns men andra saker har högre prioritet just nu. Dessutom kommer vi, när vi väl gör detta, att försöka lösa alla de problem som finns och inte återigen åstadkomma en halvmesyr.

Till sist kommer vi till Kvänum. När beslutet om att göra en förstudie kring högstadiestrukturen i Vara kommun togs i bildningsnämnden i början av september så skedde detta i politiks enighet. Inget parti reserverade sig. Utgångspunkten med en förstudie kring högstadiestrukturen var att få fram för- och nackdelar med olika alternativ att organisera högstadieverksamheten på. Utifrån detta skulle sedan politiska diskussioner ta vid för att kunna landa i beslut som grundar sig i helhetssyn och långsiktighet. Vi lyssnar på våra kommuninvånare och självklart ska de samhälleliga aspekterna ha en stor betydelse i helhetssynen.

Var Socialdemokraterna nu står i frågan gällande denna förstudie är oklart, mycket oklart. I bildningsnämnden agerar man fortsatt för en förstudie, samtidigt som Fredrik går ut och lovar att ingenting ska ändras (oaktad resultatet av förstudien får man då anta). Hur vill Socialdemokraterna egentligen gå vidare? Denna otydlighet kan innebära att vi måste omvärdera fortsättningen av den förstudie som har påbörjats.

Här kommer vi tillbaks till ordet ansvar, att ta ansvar innebär också att vara tydlig och att stå för det man säger.

Vi kommer fortsatt att driva en politik med fokus på kärnverksamheter, samtidigt som vi kommer att verka för att dina skattepengar används på så effektivt och klokt sätt som möjligt.

Gabriela Bosnjakovic (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Artikeltaggar

Gabriela BosnjakovicInsändareVara