Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Han är viktigast för Villa

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En ny bandysäsong väntar och inför den här kan Villa tacka nej till medelmåttor, överåriga och pengakåta spelare.

Efter en gedigen insats i World cup där skador och ett straffavgörande tyvärr förstörde chanserna till ett nytt guld väntas nya tävlingsmatcher när världens största bandyförenings herrlag möter Vetlanda den 2 november som reagerande svenska mästare.

I ärlighetens namn så finns det inte något lag denna säsong som kan spela ut Villa i Sparbanken Lidköping Arena. I Johan Sixtenssons välfyllda godispåse behöver man inte leta länge innan man förstår att han slickar sig runt munnen när han ser sig omkring i omklädningsrummet.

Låt Joel flyga fritt

Prova själv, stoppa ner näven i påsen och plocka upp namn som egna produkten Joel Broberg. Har Joels pappa Peter läst ”Sagan om de två trollstavarna” för honom? Sjumilaklivet som Joel tog under förra säsongen kan man bara lära sig på en trollkarlsskola om man är son till en back som aldrig hade bollen under träning och match. Joels teknik och förmåga att ta sig in tätt på motståndaren, stjäla bollen utan frislag emot sig och därefter starta ett eget anfall är helt unikt och otroligt aktningsvärt för en så ung kille, han är född 1999. Med de defensiva kvalitéerna som Joel besitter så hoppas jag ändå att Villas tränartrojka sätter på Staffan Hellstrands ”Lilla fågel blå” och låter Joel flyga fritt i vinter så vi får se ännu mer av hans offensiva kvalitéer nu när speltiden dessutom bör öka markant.

Meritlistan kan bli mycket lång

Joels anfallskollega heter Joakim Andersson och han är inte en av karaktärerna i Captain Marvel, trots sitt sagolika sätt att ta sig igenom motståndarnas försvar genom fysiska och kraftfulla genombrott eller retfulla nertagningar bakom motståndarnas försvarslinje. Med undantag för guld i junior-SM, något brons och silver i VM som senior, så var CV:t ganska skralt när flyttlasset gick till Lidköping sommaren 2018. Joakim är som bäst i omställningar och när Villa går snabbt framåt, innan lagen hinner samla ihop sig och parkera bussen. Låt oss se mer av ett rakare spel så är jag övertygad om att Joakim kommer bli den där publikfavoriten som bidra till en ny storhetstid med ytterligare guld och så småningom även ett imponerande CV.

Här är NLT:s nya satsning - fem krönikörer

Om Villas störste genom tiderna Mikael Arvidsson (?) en gång inte tyckte att Martin Arvidsson hade någon Spillevision, ja han uttryckte faktiskt splitvision på det viset. Ja, då har Martins lärjunge Johan Löfstedt det. Kommer ni ihåg när Villa nöp Johan från Vetlanda BK:s annars ganska ointressanta och innehållslösa gottepåse utan pardon. Smålänningarna blev vansinniga och hittade snabbt en syndabock i ”Löken” som han kallas. Samtidigt skrev Bandysverige upp Villa till elitseriens största favoriter någonsin. Johan och laget levde upp till förväntningarna och bärgade som bekant Villas första guld. Johan slår inte bara ”mackor” på bladet, sätter den i krysset och exploderar på skridskorna de första tio meterna. Han är också en pådrivare i omklädningsrummet och hade det inte varit för att man ville satsa på skördetröskan Martin Karlsson som kapten så hade lagkaptensbindeln suttit på nr 23, det är i alla fall min profetia.

Strunta i halvfabrikat

Inte helt överraskande är det någon annan som överglänste ovanstående stjärnspelare. Jag tänker på han som släppte in två mål i snitt och gjorde sex framåt. Han som lockade 3 193 personer i snitt till arenan under grundserien och bara satt utvisade i 280 minuter under fjolåret. Det är såklart laget jag menar.

Nu när Villa dominerar både på och vid sidan av isen så vill alla bandyspelare med någon som helst målsättning om att bli bättre spela i Lidköping som har de bästa förutsättningarna. Kan klubben vara stark nog att titta mer på vad man har i sin egen godispåse istället för att leta efter nya favoriter i någon annans?

I sin nuvarande roll som drivande bör man vara ödmjuk nog att tacka nej till halvfabrikat och överåriga medelmåttor som tycker kuvertet den 25:e är viktigare än framgångar med klubben. Dessutom bidrar man inte till upphaussade löner i en tid då svenska klubbar ödmjukt behöver se över sin ekonomi.

Mohammed Ali sa; ”Det är inte lätt att vara ödmjuk när man är så stor som jag”

Kan bli många roliga vintrar framöver

Kan Villa behålla skridskorna på isen och satsa på unga, utbildade spelare från egna ledet och samtidigt fortsätta fylla på med få men högkvalitativa spelare för yttersta världseliten så kan det bli många riktigt roliga säsonger framöver.

Fotnot. Liten ordbok:

Rakare spel: Inga urvändningar, bollen spelas mellan spelarna framåt, i luften eller efter isen.

Parkera bussen: Alla spelare i det försvarande laget vänder motståndaren ryggen och åker och ställer sig i eget straffområde. Där står man och väntar. Vissa lag står där under hela serien.

Artikeltaggar

Joakim AnderssonJoel BrobergJohan LöfstedtJohan SixtenssonKrönikorMartin Karlsson