Hoppa till huvudinnehållet

Svensk hund död – misstanke om norsk hundsjuka

Publicerad:
Det pågår ett omfattande arbete med att systematisera data om hundarna som inrapporteras med symtom som blodiga diaréer i förhoppning om att hitta sjukdomsutbrottets orsak. En av forskarna är Bjarne Bergsjö vid det bakteriologiska laboratoriet vid Veterinärinstitutet i Oslo. Arkivbild.
Det pågår ett omfattande arbete med att systematisera data om hundarna som inrapporteras med symtom som blodiga diaréer i förhoppning om att hitta sjukdomsutbrottets orsak. En av forskarna är Bjarne Bergsjö vid det bakteriologiska laboratoriet vid Veterinärinstitutet i Oslo. Arkivbild. Foto: Ørn E. Borgen

En hund hemmahörande i Sverige har avlidit i den norska hundsjukan, uppger den norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten.

– Vi fick ett besked från Sverige att en hund hade dött med liknande symptom, säger Lars Skjegstad, presskommunikatör vid myndigheten till TT.

Fortfarande gäckar utbrottet av den dödliga hundsjukdomen forskare i Norge. Och rapporter om sjuka och döda hundar fortsätter att komma in. På onsdagen hade minst 43 hundar som drabbats av liknande symptom dött, skriver Norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten på sin hemsida. Bland de döda hundarna finns en som är hemmahörande i Sverige.

Fallet har rapporterats av en svensk veterinär. Hunden hade varit på besök i Norge, kommit hem och sedan fått blodiga diarréer och dött. Men det är ännu inte bekräftat att den blivit smittad under sin vistelse i Norge.

– Blodig diarré är inte ovanlig hos hundar. Och det har inte bekräftats att alla de sjukdoms- och dödsfall vi har hör ihop med utbrottet i Oslotrakten, säger Lars Skjegstad.

Ingen anledning till oro

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) känner till det svenska fallet och menar att det inte finns anledning till oro.

– Vi har sett att norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har skrivit om ett fall av en hund hemmahörande i Sverige. Den informationen förändrar inte vår bedömning avseende risken för svenska hundar, säger Karl Ståhl, tf statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

– Bedömningen är fortsatt att situationen som beskrivs i Norge inte innebär en ökad risk för utbrott av sjukdomen hos svenska hundar.

En hund hemmahörande i Sverige har avlidit i den norska hundsjukan, uppger det Norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Ytterligare detaljer har inte offentliggjorts. Arkivbild.
En hund hemmahörande i Sverige har avlidit i den norska hundsjukan, uppger det Norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Ytterligare detaljer har inte offentliggjorts. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Smittar inte mellan hundar

Man har sedan tidigare dragit slutsatsen att sjukdom inte smittar mellan hundar.

En enkät som skickats ut till norska veterinärer visar att det hittills förekommit minst 173 fall av blodig diarré hos hundar med olika svårighetsgrad sedan 1 augusti. Många hundra har efter behandling blivit friska. Den norska livsmedelssäkerhetsmyndighetens undersökning visar också att det är uppemot 90 olika hundraser som drabbats.

Det pågår ett omfattande arbete med att systematisera data om hundarna som fått symptom på sjukdomen i förhoppning om att hitta utbrottets orsak.

Artikeltaggar

Djur och naturNorgeNyheterSVA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.