• idag
  8 juli
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Premiär för filmen efter dramatiken i norska fjällen

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
2016 störtade Tobias Matteusson och Tomas Ivner Oldin 30 meter utför ett stup under toppturen på skidor i norska fjällen. I filmen Tillbaka till livet, som har premiär på måndag, berättar de om vården och tiden efter olyckan.
Foto: Thomas Kühnel
Den efterlängtade resan till norska fjällvärlden för en veckas topptursåkande på skidor förändrade livet under lång tid för Tomas Ivner Oldin, Tobias ­Matteusson och Lars Hansing från Lidköping. Den 30 september är det premiär för dokumentärfilmen Tillbaka till livet på TV4 Play och C More, som producerats av Skaraborgs sjukhus.

Ett snabbt väderomslag får katastrofala följder den 18 april 2016. Tobias och Tomas störtar 30 meter utför ett stup och kvar ovanför står Lars. Med mycket allvarliga multitraumaskador, liggande på den branta otillgängliga glaciären börjar Tobias och Tomas långsamt kylas ned och medvetslösheten är några ögonblinkningar bort. Räddningsaktionen blir mycket svår att genomföra och sätter de norska fjällräddarna på hårda prov i något som i Norge betecknas som den tuffaste insatsen på många år.

- Både Tobias och Tomas har varit patienter hos oss. Vi påbörjade ett samtal och det hela utvecklade sig till en serie filmer där de genom att berätta om sina upplevelser kan bidra till ett lärande för vårdpersonal, säger Michael Malmborg, kommunikationschef vid Skaraborgs sjukhus, som har regisserat och producerat dokumentärfilmen tillsammans med fotografen och klipparen Mikael Sjömark, vid Skaraborgs sjukhus.

Som ett komplement till dokumentärfilmen om själva händelsen finns ett tiotal ytterligare korta filmer där Tobias och Tomas berättar om sina upplevelser som patienter.

Tobias och Tomas upplevelse har rönt stort intresse runt om i Sverige och de anlitas som föreläsare utifrån sina erfarenheter.

-Vi tycker att det känns mycket värdefullt att få ge tillbaka lite av det som vi själva har fått uppleva, säger Tomas Ivner Oldin, i ett pressmeddelande.

-Om vi kan använda denna upplevelse som i så många delar var smärtsam och jobbig till något positivt är det väldigt motiverande. Vi har fått så mycket fin vård och omhändertagande men också märkt hur det känns när man glömmer bort att det är en människa som ligger där i sjukhussängen, inte "bara en patient" eller en "diagnos", säger Tobias Matteusson, i ett pressmeddelande från sjukhuset.