Hoppa till huvudinnehållet

Nytt beslut om sparkrav för Gällkvistskolan

Publicerad:

Beslutet att låta Gällkvistskolan slippa ett sparkrav på 600 000 kronor står fast.

Däremot kommer barn- och utbildningsnämnden inte att gå till kommunfullmäktige och begära kompensation med motsvarande summa, ett förslag som en enig nämnd tidigare ställt sig bakom.

- Det är inte förenligt med våra ekonomiska styrprinciper. I dem står det att verksamheten ska drivas inom den budget nämnden har fått, säger ordföranden Lotta Grönlund Plöen (M).

Den rödgröna oppositionen är starkt kritisk till att den politiska ledningen på det här sättet backar från ett beslut fattat av en enig nämnd.

- De tyckte att det var en bra idé för fyra veckor sedan, men tydligen inte nu. Vi undrar vad det är som har fått dem att ändra sig, varifrån kommer initiativet, säger nämndens andre vice ordförande Therese Kristiansson (S).

Behöver pengarna

Vid sammanträdet den 29 augusti kom en enig nämnd fram till att Gällkvistskolan ska slippa ett tidigare beslutat sparkrav på 600 000 kronor med hänvisning till skolans pågående arbetet med att skapa trygghet och studiero.

- Vi vill inte genomföra besparingen nu när de äntligen har landat i trygghet och arbetsro. Skolan behöver de här pengarna, sa nämndordföranden Lotta Grönlund Plöen (M) då i NLT.

Efter ett förslag oppositionen, S, V och MP, beslutade nämnden också att man skulle gå till kommunfullmäktige och begära budgetförstärkning med motsvarande summa. Men när nämndens presidium höll ett förberedande möte inför torsdagens sammanträde hade de styrande allianspartierna backat.

- De påstod att det inte är förenligt med kommunens ekonomistyrprinciper att gå in med en sådan begär. Men det stämmer inte, säger Therese Kristiansson.

Belastar resultatet

Lotta Grönlund Plöen har en annan bild av de ekonomiska styrprinciperna.

- Vi skulle ändå ha fått nej i kommunfullmäktige, säger hon.

När nämnden sammanträder på torsdagen kommer allianspartierna att ändra de tidigare beslutet.

- Om ledningen ändå menar att Gällkvist ska slippa sparkravet, vilken verksamhet ska då istället behöva skära så mycket? Menar de att det finns ekonomiskt utrymme att spara mer på andra skolor i kommunen, säger Therese Kristiansson.

Enligt Lotta Grönlund Plöen kommer de 600 000 att belasta nämndens resultat, som i den senaste prognosen visar ett prognostiserat underskott för 2019 på 6,4 miljoner kronor.

- I februari kan vi gå till kommunfullmäktige och begära att vi slipper ta med oss underskottet, säger hon.

Artikeltaggar

GällkvistskolanLotta Grönlund PlöenSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.