Hoppa till huvudinnehållet

Viteshotet kvar mot Gällkvistskolan

Publicerad:

Skolinspektionen håller fast vid uppfattningen att Skara kommun ska betala ett vite på 200 000 kronor för bristerna på Gällkvistskolan.

I ett yttrande till förvaltningsrätten skriver inspektionen att samtliga påtalade brister inte har åtgärdats inom föreskriven tid.

Skara kommun har nu en vecka på sig att svara på yttrandet innan förvaltningsrätten tar ställning i vitesfrågan.

– Vi kommer att svara, och då framhålla att vi i vår konversation med med Skolinspektionen uppfattat att åtgärderna vid skolan skulle vara påbörjade men inte behövde vara slutförda vid deras återbesök, säger Erik Eriksson, tillförordnad chef på barn-och utbildningsförvaltningen.

Samtidigt har kommunen ett nytt viteshot på 200 000 kronor hängande över sig, det döms ut om de påtalade bristerna på inte har åtgärdats till den 29 november.

Överklagade vitet

Det var i samband med en tillsyn våren 2017 som Skolinspektionen slog fast att Gällkvistskolan inte levde upp till kraven på elevernas trygghet och studiero. Hösten 2018 fick kommunen ett föreläggande om vite eftersom bara en del av bristerna då var åtgärdade. Några månader sedan redovisade kommunen vad man hade gjort för att komma till rätta med problemen. Men Skolinspektionen var inte nöjd, och i våras dömdes kommunen att betala ett vite på 200 000 kronor.

Kommunen överklagade vitesföreläggandet till förvaltningsrätten i Stockholm, ett överklagande som Skolinspektionen nu har yttrat sig över.

I överklagandet skriver kommunen att de brister som inspektionen pekat på har åtgärdats. Men Skolinspektionen håller inte med. ”Även om trygghet och studiero har förbättrats kvarstod en rad brister efter det att tidsfristen (3 december 2018) löpt ut, brister som heller inte åtgärdats i nära anslutning till det aktuella datumet”, skriver man i yttrandet.

Det handlar bland annat om att skolan inte infört mindre undervisningsgrupper.

Olika uppfattning

I överklagandet skriver kommunen att man inte har haft tillräckligt med tid för att avhjälpa bristerna. Skolinspektionen håller inte med här heller, bland annat med hänvisning till att man redan vid inspektionen i maj 2017 pekade på bristande studiero och att det fanns en otrygghet bland eleverna. Det innebär att kommunen haft närmare ett och ett halvt år på sig för att komma tillrätta med problemen. ”Kommunen har haft tillräckligt med tid, vitet ska dömas ut”, skriver Skolinspektionen.

– Vi delar inte Skolinspektionens uppfattning om huruvida vi skulle var färdiga eller inte vid återbesöket, säger Erik Eriksson.

Kommunen ska ha svarat senast den 24 september, därefter tar förvaltningsrätten i Stockholm ställning i vitesfrågan.

– Vi står kvar vid vi vår uppfattning, sedan får vi se var det landar, säger Erik Eriksson.

Artikeltaggar

GällkvistskolanSkaraSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.