Hoppa till huvudinnehållet

Nytt larm om älgsjukdom

Publicerad:
Det är oklart om den misstänkta sjukdomen är en smittsam variant eller inte. Arkivbild.
Det är oklart om den misstänkta sjukdomen är en smittsam variant eller inte. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett nytt misstänkt fall av avmagringssjuka hos älg har upptäckts i Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Sjukdomen som går under namnet Chronic Wasting Disease, CWD, upptäcktes i en nio år gammal älgko som sköts under den pågående älgjakten. Enligt jägarna visade den inga tecken på sjukdom innan den sköts.

Älgen är yngre än de två tidigare fall som upptäcktes i våras.

"Exakt vad det innebär har vi inte svar på, det finns fortfarande mycket vi inte vet om den här sjukdomen", säger Maria Nöremark, epidemiolog på SVA, enligt ett pressmeddelande.

Om det rör sig om en smittsam eller en åldersrelaterad variant av sjukdomen är inte heller klarlagt, då provtagningar krävs på många djur för att göra jämförelser.

Det nya fallet liknar de två tidigare genom att provet från hjärnan var positivt medan lymfknutan var negativ i första analysomgången. Samma mönster har också setts på älgar i Norge och Finland.

Artikeltaggar

Djur och naturInrikes/utrikesSVASverigeÄlg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.