Sänkt hastighet på riksväg 49

Trafik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Lätta på gasen.
Det är ett gott råd till alla de som dagligen kör riksväg 49 mellan Skara och Skövde. På sträckan Varnhem-Våmb skyltade Trafikverket i måndags om från 90 till 80 kilometer i timmen.

– Det här är en olycksdrabbad vägsträcka. Åtgärden är till för att öka trafiksäkerheten, säger Per Johansson, trafikingenjör på Trafikverket i Skövde.

Den nya skyltningen genomfördes samtidigt med en vägnummerändring där sträckan Skara-Lidköping nu har nummer 49 i stället för 184. Hastighetssänkningen från 90 till 80 gäller även sträckan mellan Skövde och Tibro.

– I samband med byten av vägnummer tvingas vi göra nya hastighetsföreskrifter, och då passade vi på att sänka hastigheten på de farligaste sträckorna. Det är klart att alla bilister inte är så glada över det här. Men jag tror att de flesta ändå har förståelse eftersom det handlar om trafiksäkerhet, säger Per Johansson.

Trafikverkets intentioner är att hastigheten på alla 90-vägar som trafikeras av fler än 2000 fordon per dygn och som saknar mitträcke ska sänkas till 80 kilometer i timmen före 2025.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.