• idag
  23 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kommentar till Pär Johnsson

Insändare
PUBLICERAD:

Kommentar till Pär Johnsson angående Rotaryföredrag och debattartikel i NLT 190830.

Att anklaga sjukhusets försvarare för att inte hålla sig till fakta är en grav anklagelse. Själv säger Pär i sina föredrag att Skas ekonomiska svårigheter består av överanställning av undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Vilka fakta grundar han dessa påståenden på? De fakta som visar att man fortfarande använder dyra stafettläkare på medicinkliniken i Skövde och på den medicinska eftervårdsenheten i Falköping är tydligen inte intressanta.

Inga uppsägningar kommer att ske, alla kan vara lugna. Om man nu har så mycket personal varför vill man då lägga ned vårdplatser? Vad skall all övertalig personal göra? Vilka fakta finns i bakgrunden?

I sin debattartikel skriver Pär att vården skall vara nära och lättillgänglig om man är äldre och multisjuk. Helt rätt. Lidköping är här en föregångare. Rätt igen! Vi har praktiserat det i mer än 10 år. Men vilka fakta bygger Pär påståendet om att vi kan spara ytterligare vårdplatser på det som vi redan gjort? Vi gjorde en vårdavdelning av två när frukterna av besparingarna genom Närsjukvården blev uppenbara, då för 10 år sedan.

Ska vi nu ta ut vinsten en gång till ? Vilka fakta bygger Pär på nu?

Mer vård kan utföras i primärvården och därigenom kan antalet vårdplatser på sjukhusen ses över, skriver Pär. Återigen var finns bakomliggande fakta? Självklart är det bra att granska verksamheten, det finns inget egenvärde i att ligga i en sjukhussäng! Men fakta är att Sverige tillhör de länder i Europa som har minst vårdplatser per 1000 invånare, så det är ingen enkel uppgift att skära bort vårdplatser.

Debatten är snedvriden tycker Pär. Håller med. Varför diskuteras bara att dra ned på den enda medicinkliniken som fungerar bra, utan hyrläkare och andra problem? Varför diskuteras och utreds det inte om det är bättre att se över den större dysfunktionella kliniken i Skövde? Finns det fakta som säger att man inte får det? Får man inte heller diskutera inskränkningar på de medicinska eftervårdsplatserna i Falköping varifrån man får åka ambulans till Skövde om man skulle bli sjukare utanför kontorstid.

Det är OK att man diskuterar neddragningar även i Lidköping. Men jag anser att det är ett demokratiskt lågvattenmärke om man inte förutsättningslöst kan diskutera alla möjligheter!

Inom alla delar av Skaraborgs sjukhus. För, som det brukar heta; det finns ju faktiskt inga färdiga förslag att ta ställning till! Än.

Gunnar Midhagen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.