• idag
  7 juli
  14°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   2.2 mm

Stöd och omsorg i Lidköpings kommun

Insändare
PUBLICERAD:

När kommunen delade upp stöd och omsorg för personer med funktionsnedsättning i de två olika nämnderna Vård & Omsorg samt Social & Arbetsmarknad var det med avsikt att vara flexibel. Ingen brukare skulle komma i kläm. Men det är just vad som hänt min son Carl-Johan som har en intellektuell funktionsvariation sedan födseln. Plötsligt en dag i våras blev han avstängd från att gå till den servicelägenhet där han fått stöd av personal och har sina kamrater sedan 15 år tillbaka.

Denna servicelägenhet ligger under Vård & Omsorg. Eftersom Carl-Johan inte hyr någon av kommunens lägenheter inom AB Bostäder utan hyr en privat lägenhet i närområdet, sorteras hans behov av stöd i boendet och kontaktpersoner numera inte längre in under Vård & Omsorg. Denna del av omsorgen har för hans del flyttats in under Social & Arbetsmarknad trots att Vård & Omsorg ännu ger honom stöd i arbetet.

Placeringen under Social & Arbetsmarknad innebär att Carl-Johan nu ska vända sig till ett annat av kommunens boenden beläget mycket längre bort i staden för stöd och social samvaro. Utan hans vetskap togs beslut att han nu förväntas umgås med dem som får stöd på det nya boendet, istället för dem han känner i sitt närområde. Personalen på det nya boendet har konstaterat att det inte alls passar med Carl-Johan där eftersom de stöttar personer med en helt annan problematik.

Förutom det felaktiga och stelbenta sättet att fördela kommunal omsorg vänder jag mig mot det sätt på vilket beskedet gavs till Carl-Johan om att han inte längre var välkommen till servicelägenheten. Han blev uppringd tre timmar innan om att han inte fick komma samma kväll. Sådan information kan man inte delge så nära inpå till en person med det behov av kontinuitet och trygghet i vardagen som min son har. Hela Carl-Johans tillvaro bygger på kontinuitet. I efterhand har jag fått veta att saken varit planerad i ett par månader. Så varför denna brist på information och okänslighet? Carl-Johan grät och vi som är hans familj blev alla chockerade. Carl-Johans besvikelse ledde till att han helt tackade nej när han senare blev erbjuden att trots allt komma tillbaka till servicelägenheten men begränsat till en kväll i veckan.

Jag har i efterhand fått veta att Carl-Johan egentligen också hade behövt ha med sig personal till olika fritidsaktiviteter. Denna viktiga information har aldrig tidigare kommit oss till del, eller nämnts i de inbjudningar till aktiviteter som skickats till oss. Vad avser fritidsaktiviteter tycks kommunen för övrigt också ha blandat ihop sitt eget uppdrag med föreningen FUB. Samma dag som vi meddelades att Carl-Johan inte längre var välkommen till servicelägenheten, fick vi höra att han därför heller inte kunde få följa med på FUB:s resa runt Vänern. Men FUB är en fristående medlemsdriven förening över vilken kommunen inte har något mandat.

Både personal från olika instanser som känner Carl-Johan, anhöriga och andra insatta blir upprörda å hans vägnar. Folk har hört av sig, stöttat och uppmanat mig att skriva och informera om hur den nya kommunala organisationen lett till minskad flexibilitet. Tyvärr har det orsakat min son sorg och oro utan att något tycks ha blivit vunnet.

Eva Carlbom med Carl-Johan Olshammar

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.