HD nekar prövning i målet med treåringen

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Högsta domstolen säger nej till att pröva fallet med treåringen som miste sitt liv. Hovrättens dom som innebär åtta års fängelse för barnets styvfar, vinner därmed laga kraft.
Foto: Oskar Sjölander
Mannen som dömts för att ha misshandlat en treåring till döds, nekas prövning av sitt fall i Högsta domstolen. Den tidigare domen står därmed fast.

Mannen dömdes till åtta års fängelse i Göta hovrätt efter en uppmärksammad och tragisk händelse där en treårig pojke miste livet.

Mannen ansågs skyldig till synnerligen grov misshandel och vållande till barnets död, även det grovt brott.

Efter hovrättsdomen ansökte han om prövningstillstånd i Högsta domstolen. Det gjorde även tre-åringens föräldrar som ansåg att påföljden skulle skärpas.

Högsta domstolen arbetar med prejudicerande bedömningar. I besked från HD framgår det att målet inte har den karaktär som är av vikt för rättstillämpningen. Det finns inte heller några synnerliga skäl som gör att det ska prövas. Hovrättens dom står därmed fast.

Den grova misshandeln inträffade i Västra Skaraborg. Mannen åtalades även för att ha orsakat ett benbrott på treåringens yngre syskon - ett åtal som han har blivit friad från.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.