Läckö slott ett av sju underverk

Mera
PUBLICERAD:
Läckö slott har utsetts till ett av västra Götalands underverk.
Foto: Daniel Strandroth
Efter nästan ett års förberedelser är Västra Götalandsregionens underverk slutligen utsedda. Efter tre dagars intensivt röstande har 49 nominerade kulturmiljöer blivit 7 - bland dem Läckö slott.

Över 12 000 röster kom in under omröstningens tre dagar på Västarvets Facebooksida och alla de nominerade har blivit röstade på. Den sista rösten kom in bara minuten innan omröstningen avslutades klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Västra Götalands sju underverk är, utan inbördes ordning: Bohus fästning i Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun, Hållö fyr i Sotenäs kommun samt akvedukten i Håverud i Melleruds kommun.

Västarvet, Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv, har sedan hösten 2018 presenterat en utvald kulturmiljö från vardera av regionens 49 kommuner. Urvalet har varit svårt och Västarvet har velat visa på den mångfald av mänsklig aktivitet det faktiskt finns i regionen, alltifrån de 5 000 år gamla megalitgravarna i Falbygden, till industribyggnader från 1900-talet. Maffiga monument har blandats med mindre som kanske istället bär på en fascinerande historia om platsen eller berättar om viktiga skeenden i samhällsutvecklingen.

Framöver väntar prisutdelning för de sju vinnarna, men även de övriga 42 nominerade kommer att uppmärksammas på olika sätt. Exakt hur återstår att planera, än så länge är resultatet väldigt färskt. Syftet med projektet har varit att lyfta fram värdefulla miljöer och spännande historia i regionen och på så sätt kunna inspirera till besök och unika upplevelser, mer eller mindre hemmavid.

Västra Götalands sju underverk

Läckö slott: En sagolik kalkstenspärla i underskön miljö.

Bohus fästning: Mäktig fästning minner om krutrök, maktkamper och rik nordisk historia.

Akvedukten i Håverud: Ingenjörskonst som förändrade Sverige.

Hållö fyr: Bohusläns äldsta fyr omgiven av salta vindar och makalös natur.

Karlsborgs fästning: En av Sveriges största och bäst bevarade fästningar.

Torpa stenhus: Ett klassiskt slott med spöken och dignande historia.

Stångehuvuds fyrhus: Fyrhus med vidunderlig utsikt.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.