Margot Wallström avgår

Politik
PUBLICERAD:
Margot Wallström kommer att avgå som utrikesminister. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer att avgå i förtid. Hon har meddelat statsminister Stefan Löfven att hon vill sluta efter fem år på posten, säger hon till Dagens Nyheter.

-Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn, säger Wallström till tidningen.

-Jag lämnar med stolthet. Jag tycker att vi har uträttat viktiga saker. Sedan är det alltid ett vemod. Efter den här tiden tycker man att man börjar kunna det här. Men man måste också veta att allting har sin tid och sin ände. Där är vi nu.

"Jag har ägnat mig helhjärtat åt uppgiften att göra Sverige säkert, respekterat i omvärlden och uppskattat som samarbetspartner. Att tillsammans med andra möta vår tids stora utmaningar", säger utrikesministern i ett pressmeddelande.

Det framgår inte exakt när Wallström lämnar sin post, men hon säger att det kommer att ske i närtid.

Löfven: Stor respekt

"Med Wallström som utrikesminister har Sverige mött stor respekt och uppskattning runt om i världen. Vår aktiva och framgångsrika utrikespolitik är förstås en viktig del i detta.", uppger statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar.

Han fortsätter:

"Margot Wallström är en politiker som står upp för vad hon tror på. De här fem åren har varit omvälvande i världspolitiken. I denna oroliga omvärld har Wallström alltid stått upp för jämställdheten och jämlikheten, för diplomatin och freden. Jag tror att det är en förklaring till att hon är så omtyckt och respekterad – både i Sverige och i världen."

Löfven uppger också att han i samband med riksmötets öppnande på tisdag kommer att återkomma till frågan om vem som blir Sveriges nästa utrikesminister.

Lång karriär

Margot Wallström, som fyller 65 den 28 september, föddes i Kåge utanför Skellefteå. Hennes politiska karriär sträcker sig längre än 40 år tillbaka i tiden.

Hon satt för första gången i riksdagen som statsrådsersättare mellan 1976 och 77, och var riksdagsledamot mellan 1979 och 1985.

Mellan oktober 1988 och oktober 1991 var hon biträdande civilminister. I oktober 1994 blev hon kulturminister, en post hon innehade till mars 1996.

Därefter tjänstgjorde hon som socialminister fram till oktober 1998. Hennes fjärde och sista ministerpost, som utrikesminister, har hon innehaft sedan oktober 2014.

Wallström har också haft en lång rad uppdrag inom statliga myndigheter, kommuner och förenings- och näringsliv. Hon har skrivit tre böcker, två av dem tillsammans med partikollegan Göran Färm.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Joel Malmén/TT

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.