Äntligen mer fysisk aktivitet i skolan

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Anders Wiklund/TT

Det är inte ofta man har anledning att ropa "hurra" över en tidningsartikel. Men det hade man den 28/8, då man i NLT kunde läsa, att man inom Essunga kommuns skolor tänker satsa på fysisk aktivitet för eleverna. Man ropade "Äntligen! Det var på tiden" också.

Ty som man har tjatat och stött och blött detta ämne, i tid och otid, i alla möjliga, och ibland omöjliga, sammanhang. Inte minst via insändare. ("Skrämmande framtid utan fysisk aktivitet", NLT 30/1, bl.a.)

Så glädjande, att man nu äntligen har lyckats lösa de "schematekniska utmaningar" som tidigare sades utgöra det största hindret för införande av ökad motion under skoltid! Att man insett, vilken björntjänst man gjort sina elever genom att t.o.m. tillåta dem att stanna inomhus under rasterna. Stor heder åt läraren Lisa Andersson!

Som en elev så klokt konstaterar: Ökad syresättning av hjärnan ger bättre förutsättningar att kunna fokusera på inlärningen. (Därmed icke sagt, att man genom enbart motion per automatik blir ett matte-eller-språkgeni, man behöver nog plugga också.)

Det finns flera vinster att göra. Man motverkar risken för osteoporos genom att belasta sitt skelett. Risken att drabbas av tidig övervikt, i sig en inkörsport till allehanda åkommor, torde minska. Muskelmassa, balans och koordination påverkas positivt. Allt att vinna, intet att förlora!

Det är alltså bara att gratulera eleverna i våra fina skolor och önska dem all lycka till!

Laila Strandberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.