Aktiv stridspilot blir ny chef för Flygvapnet

Nyheter
PUBLICERAD:
Carl-Johan Edström ny flygvapenchef från den 1 oktober 2019.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
ÖB har i dag utsett en ny flygvapenchef, som tillträder den 1 oktober.

Den nya chefen heter Carl-Johan Edström och befordras i samband med att han tillträder till generalmajor. Han efterträder Mats Helgesson.

– Jag ska leda ett flygvapen under tillväxt, både vad gäller förmåga, materiel och organisation. Ett flygvapen som är i ständig beredskap och insats – inte för att vi själva väljer det utan för att det krävs, säger Carl-Johan Edström i ett pressmeddelande.

Carl-Johan Edström startade sin karriär i Försvarsmakten som plutonchef vid Norrlandsbrigaden på I 20 i Umeå 1988. Sedan utbildade han sig till stridspilot i flygvapnet och tog officersexamen 1992. Han har en masterexamen i strategi från Air War College i USA och har genomgått högre chefsutbildning vid den svenska Försvarshögskolan i Stockholm.

Aktiv stridspilot

Han har tidigare tjänstgjort som divisionschef, lokal flygchef och flottiljchef vid Norrbottens flygflottilj. Under den svenska flyginsatsen över Libyen 2011 var han operationschef för den svenska flygkontingenten FL 02.

Carl-Johan Edström är fortfarande aktiv stridspilot med flygtjänst på Jas 39 Gripen. Han har under sin karriär flugit mer än 2 500 timmar strids- och skolflygplan.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.