Lär av länder som lyckats med sjukvården

Insändare
PUBLICERAD:
Regionens hus i Skövde.
Foto: Anna Warner

Läste Per Jonssons inlägg på debattsidan (NLT 30 augusti). Hans artikel visar precis det som är sjukvårdens absolut största problem, en överbyggnad av ekonomer och organisatörer som inte vet vad sjukvård är.

Den centralisering som sjukvården har genomgått sedan sossarna förstörde en effektiv och framgångsrik sjukvård som fanns före 1970 kallar en framstående forskare på Handelshögskolan, Leif Eriksson för konsultmos.

Grunden i en effektiv sjukvård är att den utgår från patientens behov och då är det läkarna som skall organisera sjukvården utifrån sin kompetens och sitt ansvar. Ingen annan har av Socialstyrelsen rätten att ta över läkarnas roll vilket indirekt sker med den nuvarande organisationen. Otaliga är de exempel där patienter med svåra sjukdomar blödande skickats hem.

Så blir det när ansvaret flyttas upp i en organisation till de förslag som Per Jonsson skrev om, utredning på utredning och översyner mm som absolut inte kan hjälpa en svårt sjuk som får vänta tills det är för sent och ingen hjälp finns. Kvar finns nu att politikerna tar sig samman och förändrar sjukvården i riktning mot lyckade exempel i andra länder.

Torwald Åberg med över 50 års erfarenhet inom svensk sjukvård

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.