Överfulla skolbussar i Vara kommun

Insändare
PUBLICERAD:
Bilden är inte från Vara kommun, utan tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Flera dagar i veckan är skolbussarna till och från våra skolor i Vara Kommun överfulla med barn och ungdomar. Man ser hela gången i bussen full av barn som saknar sittplats. Ungdomar står upp, håller sig i säten och varann och saknar därmed bälte som idag är en regel. Busschaufförerna tvingas uppenbarligen att ta in fler elever i bussen än vad det finns sittplatser.

Enligt Transportstyrelsen skall alla som färdas i bussen ha tillgång till en plats försedd med bälte. Det finns särskilda undantag i kollektivtrafikens bussar där det kortare sträckor är tillåtet att stå upp, men då skall bussen vara godkänd för stående passagerare.

Man kan finna det en smula märkligt att denna regel inte upprättas och ännu märkligare att busschaufförerna själva, som har utbildning i vad som skulle kunna hända, inte påpekar problemet.

Hur vågar man fortsätta färdas med andras barn och unga på detta otrygga sätt? Föräldrar skall kunna lita på att sina barn åker tryggt och säkert till och från skolan.

Vem bär ansvaret för de överfulla skolbussarna? Vem bär ansvaret om en olycka sker? Om ett barn dör? Är det rektor eller busschaufför som tar på sig den tunga manteln?

Undrande oroliga föräldrar

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.