Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för ny mötesplats

Publicerad:
  • Mötesplats Guldkornet invigdes genom att Inger Skoglund, SPF, och Elof Jonsson, ordförande i Vara kommunfullmäktige, symboliskt knöt ihop ett blågult band.
    Mötesplats Guldkornet invigdes genom att Inger Skoglund, SPF, och Elof Jonsson, ordförande i Vara kommunfullmäktige, symboliskt knöt ihop ett blågult band. Foto: Åsa Mwansa
  • Inger Skoglund är initiativtagare till Mötesplats Guldkornet på Solgården.
    Inger Skoglund är initiativtagare till Mötesplats Guldkornet på Solgården. Foto: Åsa Mwansa
  • Hans-Göran Lorenzon och Göran Smith stod för underhållningen under premiärträffen.
    Hans-Göran Lorenzon och Göran Smith stod för underhållningen under premiärträffen. Foto: Åsa Mwansa

I tisdags var det premiär för en ny mötesplats i Vara: Guldkornet. Initiativtagare Inger Skoglund tackade för allt positivt bemötande från såväl SPF Seniorerna Varabygden som kommunen.

– Det har känts väldigt, väldigt bra detta, säger hon.

I april i år tog Inger Skoglund upp frågan om en mötesplats i SPF Varabygdens styrelse där hon ingår. Hon flyttade till Vara för ett år sedan från Nossebro där hon för tio år sedan startade en liknande verksamhet.

– Styrelsen sa ja och gav mig fria händer. Så det var positivt direkt. Jag tänkte "oj, vad har jag nu ställt till med", säger hon och ler.

Efter lite funderingar kring lokaler fastnade hon för Solgården. Hon hörde sig för med kommunen och reaktionen var även där mycket positiv.

– De ställer upp med porslin, kyl, frys och allting, och sa att vi givetvis fick vara där. Sen tänkte jag att jag måste ju ha frivilliga som är med och jobbar. Jag var lite orolig för det, men vet du vad, det har ringt många så vi har 14 frivilliga som har ställt upp och anmält sig, säger Inger.

Målsättningen med mötesplatsen är att alla som vill får komma, träffas och knyta kontakter, men det kommer också bli någon form av program.

– Det kan vara någon som kommer och föreläser, från kommunen eller en sjukgymnast till exempel. Nästa gång ska jag ta med en önskelåda, det är viktigt att det kommer förslag från deltagarna själva, säger Inger.

Namnet Guldkornet syftar på att strö guldkorn i tillvaron. Ett 80-tal hade samlats till den allra första träffen och när den invigdes var det inget band som klipptes. Istället knöt Inger Skoglund och Vara kommunfullmäktiges ordförande Elof Jonsson symboliskt ihop ett band.

SPF Varabygdens ordförande Lars-Olof Lundén vände sig till Inger och tackade för hennes engagemang. Han och styrelsens sekreterare Britt Höglund överlämnade en gåva.

– Det är en gästbok. I den får ni som vill skriva, och kanske om det kommer någon artist eller känd person. Kronprinsessan Victoria kanske kommer, Christer Fuglesang kanske kommer och då säger jag som ishockeyspelaren Henrik Lundqvist som gör reklam för mjällschampo, att det är bra att vara förberedd, säger Lars-Olof.

Guldkornet kommer att arrangeras varannan tisdag eftermiddag och vid premiären var musikerna Hans-Göran Lorenzon och Göran Smith på plats och underhöll.

– Vi börjar med vår signaturmelodi i SPF, Låt hjärtat va' me', säger Hans-Göran.

Inger Skoglund har kontakt med många äldre och har noterat att ensamhet är en utbredd känsla.

– Jag vet att det här kommer att fylla ett behov som finns, säger hon.

Artikeltaggar

MeraSPF SeniorernaVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.