Hoppa till huvudinnehållet

Stöder förslag om sänkning

Publicerad:
Även kommunstyrelsens arbetsutskott vill se ett annat sätt att räkna fram planavgifter.
Även kommunstyrelsens arbetsutskott vill se ett annat sätt att räkna fram planavgifter. Foto: Vara kommun

Kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig bakom Miljö och byggnadsnämndens förslag som ska ge lägre planavgifter. De vill gå längre än så och gav ett uppdrag att se över organisationen för att förenkla och förbättra servicen ytterligare.

NLT har tidigare rapporterat om Miljö och byggnadsnämndens förslag som innebär att planavgifterna räknas fram med en betydligt lägre faktor än idag, något som skulle ge klara skillnader i kronor och ören. Nu har alltså KSAU sagt sitt i frågan och man ställer sig bakom förslaget.

– Många företag har haft synpunkter på detta. Det här innebär att vi kan få ett större kundfokus i vår service. Det blir också en mer transparent och förutsägbar modell och det är inte bara något som påverkar företag utan också privatpersoner, säger kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic (M).

Det är kommunfullmäktige som beslutar i frågan.

Att förbättra servicen var en fråga som återkom på dagordningen och KSAU kom fram till att man vill ge förvaltningen ett uppdrag att se över sin organisation för att kunna arbeta mer serviceinriktat och effektivt. Idag är till exempel både miljö- och byggnadsnämndens förvaltning och Tillväxt och utvecklingsavdelningen, vilken sorterar under kommunstyrelsen inblandade i samband med större nybyggen eller satsningar på nya verksamheter.

– Tanken är att vi ska komma ifrån stuprören. Att man ska kunna vända sig till ett ställe och få all nödvändig info och slippa obehagliga överraskningar senare, säger Gabriela Bosnjakovic.

I uppdraget ligger också att se över hur man kan arbeta mer kostnadseffektivt, detta med tanke på den budget som antogs i somras.

Däremot fick Miljö- och byggnadsnämnden inte gehör av KSAU när det gäller hemställan om att utreda och införa den så kallade Rättviksmodellen, ett sätt att arbeta dialogbaserat. Förslaget skulle ha inneburit dubbla kostnader för kommunen. Modellen i fråga är ett färdigt koncept som kostar pengar att införa, samtidigt som det pågår ett liknande projekt som heter Förenkla Skaraborg där Vara kommun deltar.

Artikeltaggar

Gabriela BosnjakovicNyheterVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.