Sahlgrenska tvingas säga nej till dödssjuka

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
På grund av koncentrationen av specialistvård har Sahlgrenska fått ta emot fler dödssjuka patienter är de har resurser till.
Foto: Marie Ullnert
På Sahlgrenska i Göteborg har koncentrationen av specialiserad vård fått svåra konsekvenser för intensivvården. När kompetens har tagits bort från de mindre sjukhusen, får Sahlgrenska ta emot allt fler patienter med livshotande tillstånd, något de inte har tillräckligt med resurser för.

För ett par veckor sedan skrev Göteborgs-Posten om en krisen på Sahlgrenska. På grund av sjuksköterskebristen inom IVA kunde de inte ta emot alla patienter som behövde intensivvård.

Och i detta läge förvärrades situationen på grund av centraliseringen som tagit bort viss kompetens från andra sjukhus runt om i regionen. Istället flyttas patienter som ska genomgå avancerade operationer, till ett överfullt Sahlgrenska.

Avdelningen där dessa patienter ska ligga har inte heller fått utökad personal på grund av centraliseringen. Istället tvingas Sahlgrenska dagligen flytta svårt sjuka patienter, många gånger med livshotande tillstånd, till andra sjukhus i regionen. Det kan handla om cancerpatienter och sköra äldre som precis genomgått omfattande operationer. Många ligger i respirator och behöver stöd och hjälp med andningen.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.