Hoppa till huvudinnehållet

Gällkvistskolan kan slippa sparkrav

Publicerad:
Skaras skolchef Jonny Palmkvist vill att Gällkvistskolan slipper en besparing på 600 000 kronor.
Skaras skolchef Jonny Palmkvist vill att Gällkvistskolan slipper en besparing på 600 000 kronor.

Skaras skolchef Jonny Palmkvist föreslår att Gällkvistskolan slipper en tidigare beslutad på besparing på 600 000 kronor.

Enligt Jonny Palmkvist hotar sparkravet ett pågående arbete med att skapa trygghet och studiero på skolan.

”Omfattande insatser har startats upp och det är nödvändigt att dessa kan fullföljas och i vissa fall till och med förstärkas”, skriver han.

I mitten av juni beslutade barn- och utbildningsnämnden att samtliga skolor i kommunen ska genomföra ”kostnadsanpassningar”. För Gällkvistskolan handlar det om en besparing på 600 000 kronor. Den ska ses i ljuset av Skolinspektionen redan dömt kommunen att betala ett vite för att Gällkvisskolan inte lever upp till kraven på elevernas trygghet och studiero. Dessutom hotar inspektionen med nya bötesbelopp om skolan inte åtgärdar bristerna.

Inför barn- och utbildningsnämndens sammanträde i morgon torsdag gör Jonny Palmkvist bedömningen att det finns ”anledning att överväga om läget kring trygghet och studiero på Gällkvistskolan är förenligt med beslutet att genomföra kostnadsanpassningar motsvarande 600 000 kronor”.

Insatser som äventyras

Jonny Palmkvist menar att det i första hand är två aspekter som äventyras om det genomförs personalminskningar på Gällkvistskolan. Det ena är att det på skolan finns flera elever som har omfattande utmaningar genom diagnoser och funktionsnedsättningar. ”Dessa elever har inte heller under sina första skolår fått sina behov utredda så att relevanta stödåtgärder har kunnat sättas in tillräckligt tidigt”, skriver skolchefen.

Den andra aspekten är att rektorerna på skolan tillsammans med biträdande förvaltningschef har startat en arena för elever som under delar av skoldagen behöver ett mindre sammanhang. Detta för att på ett bättre sätt kunna möta elever med inlärningssvårigheter och social problematik.

”Båda dessa insatser är beroende av personella resurser som äventyras om beslutade personalminskningar ska genomföras”, skriver Jonny Palmkvist.

Artikeltaggar

GällkvistskolanJonny PalmkvistSkaraSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.