Varnar för tarmbakterier i dricksvattnet: "Vi tar regelbundna prover"

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Christine Olsson / TT
Götene kommun uppmanar boende i Österäng och Årnäs att koka sitt dricksvatten.
Detta efter att vattenprover indikerat att det kan finnas e-colibakterier i vattnet.

Det var vid tisdagens provtagning av dricksvattnet från Årnäs vattenverk som kommunen fick indikation på misstänkt e-colibakterier, tarmbakterier, i vattnet.

Det innebär att allt dricksvatten som används för matlagning och dryck behöver kokas i minst tre minuter, skriver Götene kommun på sin hemsida.

Informationen kom ut vid 23-tiden på onsdagskvällen.

Vatten kan dock fortfarande användas för tvätt, dusch och för toalett.

De som berörs av detta är alla som bor i Årnäs och Österäng och som är anslutna till det kommunala vattnet där.

Dricksvatten kommer under torsdagen att köras ut i tankar i Årnäs och Österäng. I Årnäs finns det vatten att hämta vid lekplatsen och i Österäng vid bygdegården.

Dricksvatten-tankar kördes under torsdagen ut till Årnäs och Österäng.
Foto: Jens Fritzson

Nya prover tagna

Prover togs under torsdagen och skickades till laboratoriet i Jönköping.

– Det tar en viss tid att analysera och få svar, men det får vi i morgon (fredag) och då kan vi ge indikationer på vart det lutar. Vi kan inte släppa restriktionerna förrän vi tar prover tre dagar i rad och ser att det inte finns någon indikation på e-colibakterier i vattnet. Det blir tidigast på söndag, men troligen på måndag, säger Stina Bergenheim, vd på Götene Vatten och Värme.

Bergenheim säger att varken hon eller de som sköter driften är oroliga.

– Vi tar regelbundna prover och vad vi kunnat se är det en liten grundvattentäkt i ett begränsat område som gett utslag av misstänkta e-colibakterier. Om det skulle vara någonting, så är det troligtvis ett begränsat problem för vår del. Vi kommer att ge fortlöpande information om läget på vår hemsida.

Har kommunen varit med om en liknande situation tidigare?

– Nä, vi har klarat oss från detta förut. Peppar, peppar, ta i trä.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.