Fågelvarning rekommenderas efter Jaskrasch

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Bild från nedslagsplatsen den 21 augusti förra året. Arkivbild.
Foto: Blekinge flygflottilj/Försvarsmakten
Flygvapnet borde undersöka möjligheterna att införa ett fågelvarningssystem för att minska risken för fågelkollisioner, anser Statens haverikommission, som nu offentliggör sin slutrapport om Jaskraschen utanför Kallinge i Blekinge i augusti förra året.

Planet kolliderade med en flock storskarvar. Fågelarten är betydligt större än vad motorn är konstruerad för att klara av, konstaterar haverikommissionen. Motorn stannade omedelbart och gick inte att återstarta.

Kommissionen påpekar att checklistorna för återstart av motorn inte är anpassade för förhållanden på låg höjd. Detta bör ses över för att förenkla beslutsfattandet för piloterna, anser haverikommissionen.

Vid olyckan utanför Kallinge lämnade piloten planet genom utskjutning. Piloten klarade sig med smärre blessyrer, medan planet totalförstördes.