Hoppa till huvudinnehållet

Dröjer med beslut om vindkraftverk på Billingen

Publicerad:

Frågan om hur ett 150 meter högt vindkraft på Billingen kan komma att påverka fågellivet måste utredas innan Skara kommun tar ställning till bygglovsansökan.

Det beskedet ger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Leif Brohede (KD).

– Området är definierat som lämpligt för vindkraft. Knäckfrågan är bedömningen hur det kan påverka och störa flyttfågelsträcken, säger han till Skaraborgs läns tidnings nätupplaga.Det är familjeägda, Stockholmsbaserade Fr Ramström vind som har sökt bygglov för anläggandet av vindkraft vid Svarvarebacken på Billingen. I bygglovsansökan pekar företaget bland annat på att området är lämpligt för vindkraft och att den planerade etableringen ligger inom ett glesbefolkat område.

Inför beslutet om ett eventuellt bygglov har kommunen begärt in remissyttranden från ett antal instanser som alltid kontaktas när vindkraft ska prövas. Det handlar bland annat om Luftfartsverket, Försvarsmakten och de närmaste flygplatserna. Samtliga dessa instanser ger grönt ljus.

Däremot har ett tiotal grannar till det planerade vindkraftverket sagt nej. De pekar bland annat på ljudmässiga störningar i en annars tyst miljö, på att vindkraftverket skulle bli för dominerande i landskapet och på riskerna för fågellivet.

Tanken var att ärendet skulle ha legat på miljö- och byggnadsnämndens bord vid sammanträdet i juni. Det plockades då bort med ambitionen att det skulle tas upp vid det sammanträde som hölls i går. Men nu skjuts det alltså på nytt framåt för att Ramströms vind ska få fram en utredning som ger stöd för att ett vindkraftverk inte innebär någon större påverkan på fågellivet.

När Vallebygdens vind för några år sedan ville anlägga en vindkraftspark på Billingen ställde sig kommunen positiv. Men mark- och miljödomstolen avslog slutligt ansökan med hänvisning till att eventuella skador på sträckande fåglar som tar sig till och från Hornborgasjön inte hade utretts tillräckligt.

Artikeltaggar

Leif BrohedeNyheterSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.