Surströmming toppar svenskarna vägra-äta-lista

Nyheter
PUBLICERAD:
Surströmming är den mat som flest svenskar vägrar att äta. I alla fall om man får tro en ny undersökning som gjorts av Sifo på uppdrag Viktväktarna.

Sniglar och aladåb kommer på andra respektive tredje plats på listan över livsmedel svensken aldrig skulle äta.

Surströmming – en delikatess för en del, avskydd av andra.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Enligt undersökningen vägrar så många som 60 procent av svenskarna att äta surströmming.

– Mattraditioner som exempelvis surströmming, aladåb eller lutfisk kan kännas omoderna för många att äta idag. Det är samtidigt roligt att bli påmind om favoriterna från förr genom olika högtider och premiärer, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Sifoundersökningen visar att åsikterna om vilket livsmedel som är minst omtyckt skiljer sig rejält beroende på var i landet man bor. I övre och mellersta Norrland svarar endast 42 procent att de aldrig skulle kunna tänka sig att äta surströmming, vilket ska jämföras med hela 69 procent i Västsverige. I Norrland är istället sniglar minst populära följt av aladåb och lutfisk.

Surströmming är i grund och botten sill som bringats att jäsa efter lätt saltning och produceras framför allt vid Norrlandskusten och förpackas i konservburkar och börjar säljas den tredje torsdagen i augusti. I år är detta alltså den 15 augusti.

Förr i tiden var surströmming vardagskost för bönderna vid Bottenviken och användes mycket som matsäck vid jakt och resor. Klassiska tillbehör till surströmming är mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd.

Här är listan på livsmedel som flest svenskar vägrar att äta.

Surströmming 60 %

Sniglar 55 %

Aladåb 49 %

Bananpizza 42 %

Ostron 42 %

Lever 41 %

Lutfisk 40 %

Blodpudding 28 %

Bruna bönor 22 %

Ansjovis 21 %

Tonfisk på burk 21 %

Kalles Kaviar 19 %

Mögelost 17 %

Kålpudding 17 %

Sill 16 %

Falukorv 11 %

Bacon 9 %

Smörgåstårta 7 %

Annat 6 %

Vet ej 6 %

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 april 2019. Totalt intervjuades 1095 personer i åldern 16-79 år.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.