• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Skas ledning motarbetar sig själv

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Thomas Kühnel
I en tid när folk frågar sig varför allt fler sjuksköterskor säger upp sig från slutenvården, och till och med helt byter yrkesbana, lägger Skaraborgs sjukhus tjänstemän fram ett förslag som totalt motarbetar deras rekryteringsfraser som “attraktiv arbetsgivare” och “vårt arbete präglas av långsiktighet, ansvar, utveckling, lärande och trivsel”.

Hur attraktivt, långsiktigt och utvecklande är det att hela tiden leva under hotet om att antingen behöva slänga bort sin spetskompetens eller pendla sönder sitt familjeliv?

Idén om att “stora robusta enheter” ska lösa landstingens problem låter tjusigt, men sanningen är snarare att ju större en verksamhet är desto mer opersonlig och stressig blir den för både patienter och personal, detta på grund av det ökade patientantal som ska betjänas. Följden blir allt annat än attraktiv för personalen.

Man blir duktig på det man sysslar mycket med, och det tar åratal att utveckla en spetskompetens inom till exempel ortopedi, hematologi eller som i vårt fall kardiologi. Det krävs att mer erfarna trivs och stannar för att nya ska kunna få en kunskapsmässig upplärning värd namnet. Detta verkar landstingen överlag ha svårt att förstå - man menar sig ta ansvar för patientsäkerhet men verkar inte bry sig om att spetskunskapen sipprar ut till kommuner, primärvård eller i sämsta fall till en icke vårdrelaterad verksamhet, för att sen täcka upp med oerfarna som inte har nån att lära sig av.

I Lidköping har vi inga “stora robusta enheter”. Vi har god kompetens, personal som trivs, ett flexibelt arbetssätt och har till exempel för vissa typer av hjärtinfarkt till och med kortare vårdtid än Skövde, som dessutom har kranskärlsröntgen under samma tak. I Lidköping är vi genuint less på att uppfattas som “näst bäst i klassen” när vi vet att Skövde till exempel tagit efter Lidköpings arbetssätt med högre grad av medicinsk självständighet hos våra sjuksköterskebaserade mottagningar - något som spar läkarresurser och avlastar kön till polikliniska läkarbesök. Vi har inget behov av att skryta men vi måste få säga sanningen. Vi får höra att Skas är ETT sjukhus men känner hela tiden ledningens ointresse för oss, till förmån för Skövde. Det är ju inte så konstigt då ledningen sitter i Skövde, men är inte desto mindre provocerande då vi känner att man inte riktigt inser Lidköpings kompetens, än mindre uppskattar den.

Sen är även vi vanliga medborgare, som med våra skattepengar och röster ger i uppdrag till politikerna att utforma vården som vi önskar. Även här väger närhetsprincipen mycket tungt - befolkningen vill ha nära till sjukhusvård för att snabbt få akuthjälp och som anhörig vill man kunna hälsa på och stötta, vilket blir en helt annan tidsmässig apparat om man ska åka 5-6 mil istället för 1-2 mil. När ska tjänstemän och politiker förstå att de jobbar på uppdrag av vanliga människor som inte alls har beställt en etappvis nedmontering av småsjukhusen?

Istället för att “muskla upp i Skövde” och tvingas lägga budgetpengarna på stora dyra om- och tillbyggnationer, anser vi att ledningen skulle komma och träffa alla nöjda, effektivt behandlade patienter här i Lidköping. Av de patienter som tacksamt fått tillgång till mer avancerade operationer och behandlingar än vårt sjukhus kan erbjuda, och har erfarenhet av de större enheternas vård, är det ett fåtal som inte uttrycker hur skönt det är att vara tillbaka på ett mindre sjukhus där atmosfären upplevs mer lugn och positiv. Skas goda beslut att jobba personcentrerat (dvs. mer patient- och anhörigdelaktighet) ekar tomt när den ekonomiska frustrationen frestar med centralisering av de verksamheter som till stor del möjliggör den personcentrarade vården - sjukhusen närmast befolkningen.

Vi önskar att Skas ledning och politikerna ska våga se fördelarna med att behålla, och kanske till och med våga utöka, den avancerade vården nära patienter, anhöriga och personal! För allas skull.

Samtliga sjuksköterskor och undersköterskor på Hjärtmedicin avd. 4 i Lidköping

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.