Folk som följer de dramatiserade stadsvandringarna i Lidköping får inte vara rädda för att bli avhysta och utskällda.
– Det här är privat. Ge er av, dånade greve Magnus Gabriel De la Gardie inför en grupp på 27 personer.
Nog förstod de vuxna att det bara var på skämt medan några barn såg frågande på sina föräldrar. Det är Esplanadteatern i Lidköping som med framgång har drillat feriepraktikanter i kommunen till att ge liv åt Lidköpings historia under närmare 300 år, från 1671 till 1953.
Gruppen, som i måndags hade löst biljetter, samlades utanför Gamla Rådhuset där alla vandringarna startar. Och snart bar det upp för den vindlande trappan till tredje våningen där greven, alias Wilma Axelsson, tog emot i sitt forna jaktslott.
– Jag grundade denna pärla till stad. Jag kan tala om att jag har stora planer för framtiden men jag säger inte mer. Ge er av.
Kajsa Holmquist, från Esplanadteatern, påminde om att Magnus Gabriel var en av landets rikaste, ägde bland mycket annat Läckö slott, men dog nära nog utfattig.
Nästa anhalt var Särnmarkspumpen som byggdes 1856 av A.P. Särnmark i syfte att hejda utbrott av kolera. Vattnet kom från den rena källan i Råda. Här fick publiken på nytt på pälsen.
– Ur vägen. Jag måste arbeta. Jag vet vad hårt slit innebär, klargjorde pigan Snusfina, spelad av Alexandra Thuresson, som levde på att bära vatten och inte hade tid för småprat med nyfikna.
Det var bara att maka på sig och följa med över Lidan. Gamla staden drabbades av en förödande brand 1849, lågorna härjade skoningslöst och bara Limtorget och Wennerbergsgården kunde räddas. Så nog var förmaningen att inte leka med elden på en innergård utmed Skaragatan befogad.
På Limtorget kom den danske kungen Kristian IV med två livvakter.
– Det sägs att han kom hit men om det var sant visste bara kungen själv, påpekade Kajsa Holmquist.
Vandringen avslutades vid Lidköpings tidigare stolthet Rörstrand. Med Koka Blå, designad av Hertha Bengtson i syfte att göra hushållsarbetet lättare, knöts säcken ihop för 282 år av Lidköpings historia.
Gullvor Antonsson, från Sunnersberg, var med i gruppen av besökare.
– Det var jättetrevligt och en mycket bra genomförd stadsvandring, var hennes betyg.
Stadsvandringarna är nu tillbaka efter ett kortare uppehåll och arrangeras måndagar till fredagar veckorna 30 och 31, det vill säga från 22 juli till 2 augusti.