Hoppa till huvudinnehållet

Tusentals brandfarliga torktumlare i Sverige

Publicerad:
Tusentals brandfarliga torktumlare kan vara i bruk i svenska hem trots att Whirlpool känt till felen sedan 2015. Arkivbild.
Tusentals brandfarliga torktumlare kan vara i bruk i svenska hem trots att Whirlpool känt till felen sedan 2015. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Runt 40 000 brandfarliga torktumlare har sålts i Sverige och bara 4 000 av dem har lokaliserats och åtgärdats av Whirlpool.

Det handlar om torktumlare av märkena Hotpoints, Indesit och Ariston, som köptes av Whirlpool 2015. Efter övertagandet upptäcktes brandrisken och Whirlpool stoppade försäljningen, rapporterar Sveriges Radio.

Företaget kan inte ge besked om hur många av de brandfarliga torktumlarna som fortfarande är i bruk i Sverige. Modellerna tillverkades mellan 2004 och 2015.

I Storbritannien har Whirlpool i dagarna återkallat minst en halv miljon av de aktuella modellerna på begäran av myndigheterna efter uppgifterna om att de ska ha orsakat bränder. Brittiska myndigheter har kritiserat Whirlpool för att inte ha återkallat torktumlarna direkt när felen upptäcktes, utan i stället valt att lokalisera och åtgärda bristerna.

Det är inte känt om tumlarna har orsakat några bränder i Sverige.

Artikeltaggar

KonsumentSverigeWhirlpool

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.