Hoppa till huvudinnehållet

Snart shoppar vi med rösten

Publicerad:
Röststyrda assistenter används i dag främst till att spela upp musik, tända lampor, kolla vädret och söka annan information på nätet.
Röststyrda assistenter används i dag främst till att spela upp musik, tända lampor, kolla vädret och söka annan information på nätet. Foto: Shutterstock

Röststyrda assistenter som kollar vädret och tänder våra lampor blir allt vanligare. Och snart blir shopping genom att konversera med en AI-assistent normen, menar experterna. Men priset vi får betala är ständig bevakning.

Är vårt sätt att shoppa på väg att genomgå ett systemskifte? Ja, kanske. I stället för att knappa in ordern på en webbsida pekar nu mycket på att vi snart kommer att kommer att handla genom att prata med en röststyrd AI-assistent.

– Det är ju på det sättet, genom att prata, som vi normalt kommunicerar som människor, säger Joakim Eriksson, som forskar om "Internet of things" på forskningsinstitutet Rise Sics.

I dag används röststyrda assistenter främst till att spela upp musik, söka information på nätet eller tända lampor. Men i takt med att artificiell intelligens och maskininlärning gjort dem allt mer avancerade har de blivit bättre på att svara och att föra samtal.

Förstår du vad jag menar? Shopping via röststyrda assistenter spås bli en växande marknad. I stället för att knappa in ordern på en webbsida kommer vi att handla genom att prata med en röststyrd AI-assistent.
Förstår du vad jag menar? Shopping via röststyrda assistenter spås bli en växande marknad. I stället för att knappa in ordern på en webbsida kommer vi att handla genom att prata med en röststyrd AI-assistent. Foto: Shutterstock

Växande marknad

Shopping via röststyrda assistenter spås därför bli en växande marknad framöver, enligt prognoser från analysföretag som OC&C Strategy Consultants och Capgemini. Stora amerikanska aktörer som Ebay, Walmart och Target har redan börjat samarbeta med exempelvis Google för att erbjuda kunderna möjlighet att shoppa hos dem genom sina Google Home-enheter.

Och alldeles nyligen lanserades deras assistent på svenska, vilket gör den mer tillgänglig.

– Flera svenska matkedjor har nu integrerat Google Home i sin verksamhet, så att kunden kan skapa en shoppinglista hos dem genom att säga vad man vill beställa, säger Joakim Eriksson.

Assistenten handlar

Det mesta pekar på att det åtminstone inledningsvis blir just förbrukningsvaror som mat och andra hushållsvaror som vi beställer på detta sätt. Det är relativt enkelt att ge en AI-assistent order om att köpa mellanmjölk av ett visst märke eller att hitta rätt blöjsort till barnen.

– Men bäst vore ju om assistenten handlade åt mig, i stället för att jag handlar med den. Och att min matkasse inte behöver vara direktkopplad mot en särskild aktör utan anpassar sig efter det man faktiskt behöver, säger Joakim Eriksson.

Svårt med kläder

Kläder däremot är ett betydligt svårare kapitel. Ett köpbeslut om ett plagg kräver många ställningstaganden och överväganden som färg och storlek. Kläder är också en utpräglat visuell vara. Men det betyder inte att branschen inte försöker. Onlineklädkedjan Asos lanserade nyligen den Google Home-kopplade tjänsten Enki som ska hjälpa kunderna att upptäcka nya stilar i avgränsade delar av utbudet på deras sajt genom att använda röstteknologi.

– Den biten ligger nog lite längre bort. Hos aktörer med stort utbud blir det tufft, jag tror inte att vi kommer att vilja handla kläder utan att först se dem, säger Joakim Eriksson.

Många av hemmets prylar börjar få stöd för röststyrning – allt från kylskåp till spisar, larm, belysning och tv-apparater.
Många av hemmets prylar börjar få stöd för röststyrning – allt från kylskåp till spisar, larm, belysning och tv-apparater. Foto: Shutterstock

Ständig bevakning

Parallellt med att de röststyrda assistenterna börjar förstå fler språk, hanterar följdfrågor bättre och även känner igen olika användare, börjar även hemmets andra prylar att få stöd för röststyrning – allt från kylskåp till spisar och tv-apparater. Men utvecklingen med det som brukar benämnas ”Sakernas internet” eller Internet of things (IoT) innebär också en risk för oss människor.

– Det kommer ju att finnas flera enheter i hemmet som lyssnar på oss, vilket blir en integritetsaspekt som inte är lika välkommen. Man måste ställa sig frågan: är det okej för mig att ha en grej hemma som lyssnar på mig hela tiden?

Smarta assistenter

+ En röststyrd smart assistent är den inbyggda artificiella intelligens som finns i smartphones som till exempel Apples Siri, Amazons Alexa och Samsungs Bixby. Genom att prata med den kan man ge order att söka på internet, ringa samtal och spela musik till exempel.

+ Trådlösa smarta högtalare för hemmet kan användas på liknande sätt och som använder sig av AI- applikationerna ovan, som till exempel Galaxy Home speaker (Bixby), Apples Home pod (Siri) och Amazon Echo (Alexa). Andra exempel är Microsoft Cortana speaker (Cortana) och Google Home (Assistant).

+ Man ”väcker” assistenten genom att tilltala den ”Hej Siri”, ”Hej Alexa” eller ”Hej Google”. Vill man handla ber man högtalaren att ”prata” med butiken eller att söka efter den vara man är ute efter.

+ Efter hand lär sig assistenterna förstå vad man säger, minns preferenser och ger tips och råd baserat på det den redan ”vet”.

+ Amazons smarta högtalare, som till exempel Echo, var redan från början kopplad till Amazons webbutik och i USA har man förhållandevis länge kunnat beställa varor på det här sättet.

Artikeltaggar

Konsument

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.