Två av Sveriges bästa stränder finns i Lidköping

Nyheter
PUBLICERAD:
Svalnäs är en av nio stränder i Sverige som har blå flagg 2019.
Foto: Thomas Kühnel
Blå flagg är en organisation som varje år delar ut en miljöutmärkelse till stränder och båthamnar i form av just en blå flagga. Av de nio stränder som i år fick blå flagg var Svalnäs och Villabadet två av dem.

Kriterierna för att få blå flagg baseras bland annat på miljön, vattenkvalitén, information och säkerhet. I dag finns blå flagg på över 4 500 stränder i 45 länder och två av dem finns alltså i Lidköping.

– Både Svalnäs och Villabadet har bra vattenkvalité och säkerhet vilket är viktigt, men de uppfyller också vår andra kriterier för att få blå flagg, säger Henrik Alsén, verksamhetsansvarig för Blå flagg.

Utmärkelsen måste ansökas på nytt varje år och en jury avgör om anläggningen är godkänd eller inte, minst ett kontrollbesöks görs också på varje strand under sommar säsongen.

Förutom Lidköpings två stränder återfinns majoriteten av de övriga stränderna i Stockholmsområdet, Halland och Skåne, även elva stycken småbåtshamnar i Sverige uppfyller kriterierna för att få ha blå flagg.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.