Det handlar om att ta ansvar

Insändare
PUBLICERAD:
Ska barnen ta ansvar medan föräldrarna går ut och leker med gamla bilar?, undrar Mikael Svensson.
Foto: Sören Turesson

Kommunalrådet Jonas Sundström försöker i fredagens tidning besvara de insändare som ifrågasatt Power big meet och dess miljöpåverkan. Kommunalrådet skriver att den här typen av event är viktiga för besöksnäringen och undviker att besvara huvudfrågan i kritiken, nämligen hur PBM överensstämmer med kommunens formulerade miljöarbete och hållbarhetsengagemang.

Han skjuter även ifrån sig ansvaret för hela arrangemanget genom att påpeka att det är American car club Sweden och turistbyrån som håller i genomförande och marknadsföring av cruisingen samt att ett privat företag anordnat helikopterflygningar över staden. Det är väl ändå kommunen som har godkänt allt detta och visst var det även en polishelikopeter i luften som vi skattebetalare får betala för?

Det känns respektlöst att inte ta hänsyn till de kommuninvånare som inte vill ha den här typen av arrangemang i sin närhet. Majoriteten av invånarna verkar dock vara positiva till arrangemanget och jag har själv ett bilintresse. Men vad som kritiseras är ju själva upplägget av arrangemanget.

Det är svårt att hitta något annat event i landet som har större klimatpåverkan än PBM även om det till viss del klimatkompenseras. Varför måste bilarna köra runt varv efter varv på stadens centrala gator flera dagar i rad? Det skulle ju gå att tänka utanför boxen och exempelvis ställa upp bilarna för uppvisning på olika platser i staden och ordna en stadsvandring för att visa upp både bilarna och omgivningen för allmänheten. Istället för att bilarna ska köra runt och folk stå stilla och titta så kan ju lika gärna bilarna stå stilla och folk ta sig runt. Det vore mer ansvarsfullt för folkhälsan. Det skulle samtidigt gå att bjuda in utvecklare och återförsäljare av elcyklar, elscootrar och elbilar för att skapa möten och jämförelser mellan gammal och ny teknik. Det tror jag skulle skapa mer uppmärksamhet och positiv marknadsföring av staden.

Det debatteras även om att ett kommunalt bolag ägnar sig åt att elda osorterade sopor i värmeverket för att producera fjärrvärme. Vem tar ansvar för hur detta förpestar oss med soplukt och förgiftar människor, djur och landets största sjö? Ta ansvar och stå för vad detta orsakar på lång sikt och som inte enbart är billig energi istället för att formulera fina ord på kommunens hemsida om att Lidköping ska vara en hållbar och välkomnande kommun.

Även föräldrar har ett stort ansvar. Att dra runt med barnvagnar i nivå med bilarnas avgasutsläpp och dessutom fullastade med plastleksaker är inte ansvarsfullt. Om alla som tänker att vad vi gör här i vår stad inte spelar någon roll för klimatet för att det alltid finns andra som är värre istället skulle börja tänka tvärtom och inse vilken enorm positiv påverkan det sammanlagt skulle bli om alla dessa personer bara gjorde en liten extra ansträngning för att minska sin klimatpåverkan. Det handlar om bekvämlighet och att ta ansvar. Det stora problemet är inte vad som händer runt omkring oss i världen utan snarare att alla blundar för det.

Är det rimligt att barn och ungdomar som demonstrerar över hela världen ska vara de som tar ansvaret medan politiker bara har kortsiktig ekonomisk tillväxt för ögonen, som i längden leder till ännu större miljöpåverkan för produktion och konsumtion? Ska barnen ta ansvar medan föräldrarna går ut och leker med gamla bilar?

Mikael Svensson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.