Utställning med årets naturfotograf

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Gädda fångad på bild av Johan Hammar.
Foto: Johan Hammar
Tidigare i år utsågs han till årets naturfotograf av Naturvårdsverket. På lördag kommer Johan Hammar till Lidköping med utomhusutställningen Värdefulla vatten som han tagit fram tillsammans med Vänermuseet.

Utställningen, som tar plats vid Torgbron, berättar i bild och text om sjöar (inte minst Vänern), åar och våtmarker och bygger på Johan Hammars tvååriga arbete med att dokumentera olika sötvattensmiljöer i Sverige och de arter som lever där. Genom att scanna QR-koder kan besökarna också se filmer, höra ljud och få mer information.

Vid invigningen på lördag finns Johan Hammar på plats. Det gör också Vänermuseets mobila utställning Hållplats Vänern samt bröderna Sarkissian som demonstrerar vattenexperiment.

Årets naturfotograf Johan Hammar har rest land och rike runt för att dokumentera olika sötvattensmiljöer. Arbetet ligger till grund för utställningen Värdefulla vatten som han har tagit fram tillsammans med Vänermuseet.

Efter invigningen håller Johan Hammar ett föredrag på Röda kvarn där han med ord, bild och film berättar om sötvattensprojektet som tagit honom runt hela Sverige. Han kommer också ha med sig VR-utrustning som går att pröva både före och efter föredraget för den som vill uppleva vattenmiljöerna nästan som på riktigt.

Utställningen är Vänermuseets tredje på temat vatten i sommar. De andra två – Bara vanligt vatten? och Hypersea – finns att beskåda inne på museet till och med den 20 oktober. Värdefulla vatten står på Torgbron 13 juli till 7 augusti.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.