Hoppa till huvudinnehållet

Traktorracet firar 25 år

Publicerad:
Andreas Nilsson, Lars Genitz och Richard Olsson håller i traktorracet i Södra Lundby och hoppas på bra väder och många besökare.
Andreas Nilsson, Lars Genitz och Richard Olsson håller i traktorracet i Södra Lundby och hoppas på bra väder och många besökare. Foto: Åsa Mwansa

Snart är det dags att varva upp traktorerna på fältet vid Södra Lundby bygdegård. I år firar Traktorracet 25 år med pompa och ståt.

Fredagen den 26 juli är det dags igen för ett av de största evenemangen i kommunen. Sedan 1995 har det körts traktorrace i Södra Lundby och de senaste tio åren har det lockat runt 4 000 besökare.

– 2010 var det lite färre för att det spöregnade och förra året för att det var så varmt. Men 2017 var det rekord med 5 450 besökare. Vi har koll på hur många som kommer, så vi behöver inte hitta på en siffra, säger Lars Gezelius.

Han, Richard Olsson och Andreas Nilsson håller i planeringen och den största nyheten är en ballonguppstigning i pausen.

– Bygdegårdsföreningen har lottat ut tre platser och Vara kommun lottar ut fem platser. Det blir i pausen om vädret tillåter, säger Richard Olsson.

I annat fall får vinnarna ballongfärden en annan dag när det passar. Sista anmälningsdag till utlottningen är nu på fredag.

Startfältet är ganska likt förra årets, förutom två från Tjörn som har anmält sig.

– De har varit här och tittat tidigare. Sen är det två tjejer med i år, det är kul också, säger Lars.

I övrigt finns det som vanligt hamburgare, korv och fika att köpa på området, och det blir mer underhållning i pausen.

– Alingsås RC klubb kommer och kör med radiostyrda bilar, och så blir det Bobcat-uppvisning, säger Richard.

Mer uppvisning i luften blir det även med ett veteranflygplan från Såtenäs. Ett SK16 från slutet av 1940-talet.

– Och så har vi helikopterturer som man kan köpa. Det brukar vi ha, men förra året blev det inget eftersom helikoptern var med och släckte skogsbränder, säger Richard.

En nyhet för i år är att tidtagningen kommer att kunna ses via webben. En länk kommer läggas ut på bygdegårdsföreningens Facebooksida.

Nu hoppas arrangörerna på bra väder och många besökare.

– Förra året rök det så mycket. Dammet lade sig till och med inne i baren. Kassaapparaterna var fulla med damm. Hoppas att det inte blir lika torrt i år, säger Richard.

Efter prisutdelningen till årets vinnare tar after race vid i puben. Förra årets band från Falun var så uppskattat, så det är bokat i år också.

– Sen är det som vanligt, det gäller för åskådare att vara ute i god tid. Det blir alltid igenkorkat på vägarna, säger Lars Gezelius.

Artikeltaggar

FordonNöje/KulturTraktorTraktorrace Södra LundbyVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.