Lyckade föreställningar på Läckö

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Delar av ensemblen från Leifs teater.
Foto: Privat
Med ett tiotal pjäser spelade under fem år har Leifs Teater visat sin mångsidighet. Detta bevisades inte minst på Läckö under två midsommardagar. Då framfördes dels en barnteaterpjäs, dels en historisk kavalkad.

I barnföreställningen, som bestod av tre sagor, fick åskådarna dessutom att medverka i en av berättelserna.

Ett 20-tal barn äntrade genast scenen och fick vara med och skapa, i olika roller, som hovdamer, grisar, med mera. En stor publik såg föreställningen och engagemanget var starkt. Publiken sjöng med och härmade bland annat skogens alla djur, åska och vindens sus.

Många barn ville vara med i sagan om Svinaherden.
Foto: Privat

Vid midsommar på Läckö framfördes även "Fyra historiska kvinnor", en kavalkad skriven av Leif Olsson. Där agerade Sigrid Storråda, och Sankta Elin av Götene samt Olof Skötkonungs dotter Ingegerd, och Hildegard av Bingen, som även gav prov på sin sångkonst. Musiken till föreställningarna sköttes föredömligt av violinisten Elena Burn.

– Med dessa föreställningar ville vi visa att Leifs Teater har en vid repertoar, med väl genomarbetade föreställningar, säger Leif Olsson, dramatiker, översättare och regissör.

– Det var så roligt att vi inbjudits att spela på Läckö dessa sommardagar. En större och mer entusiastisk publik kan man knappast tänka sig. Skådespelarna skapade en publikkontakt, från första sekund, vilket var min avsikt.

Nya planer

Nu börjar planerna för hösten med 1800-talsdramat "Systrarna på Kinnekulle" samt med Hjalmar Bergmans komedi "Herr Sleeman kommer". Därefter följer en gripande pjäs om Fröding, samt Olssons översättning av en fransk pjäs, "Nostradamus“.

Leifs Teater har Götene som bas, men deltagarna kommer från hela länet. Olsson söker dessutom fler intresserade medverkande i alla åldrar till pjäserna för att så småningom sätta upp ännu ett historiskt spel.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.