Hoppa till huvudinnehållet

Klassisk komedi som sommarspel

Publicerad:
Esplanadteatern sätter upp Shakespeares Trettondagsafton.
Esplanadteatern sätter upp Shakespeares Trettondagsafton. Foto: Sören Turesson

Trettondagsafton mitt i sommaren?

Ja, så heter i alla fall komedin av William Shakespeare som Esplanadteatern sätter upp på sin utomhusscen i Närebo i sommar.

– Pjäsen utspelar sig inte på Trettondagsafton, så titeln är lite vilseledande. Jag har hört att den skulle spelas på trettondagsafton och därför fick den heta det. Det är en rolig pjäs som har följt med mig länge. Och så är det spännande med Shakespeare, säger regissören Gabriella Jakobsson.

Det är inte vanligt att Esplanadteatern sätter upp något av Shakespeare, den kanske mest klassiske av alla pjäsförfattare.

– Jag har använder Hagbergs översättning (från 1849). Jag har ändrat ordföljden något för förståelsen, men jag tycker att språket är så vackert och vill därför behålla så mycket som möjligt av originalet. Mycket av styrkan ligger i texten.

Eva-Lena Hallbäck i vit luvtröja spelar narren. Lotta Wendin och Frida Bergman skålar. Till höger Maria Hassel och i bakgrunden Johan Rundkvist.
Eva-Lena Hallbäck i vit luvtröja spelar narren. Lotta Wendin och Frida Bergman skålar. Till höger Maria Hassel och i bakgrunden Johan Rundkvist. Foto: Sören Turesson

Narren är en rollkaraktär som spelas av Eva-Lena Hallbäck.

– Vi har valt att förlägga handlingen till 1600-talet men vi vill ändå att pjäsen ska kännas modern. Därför får narren vara en typ av berättare som blir en länk mellan skådespelarna och publiken. Det handlar mycket om att bejaka sina känslor och liksom leva fullt ut, och det försöker jag att förstärka så mycket som möjligt.

Linda Karlsson, Robin Auguctuc, Kajsa Holmkvist och Felicia Andersson i en scen ur Esplanadteaterns sommarspel.
Linda Karlsson, Robin Auguctuc, Kajsa Holmkvist och Felicia Andersson i en scen ur Esplanadteaterns sommarspel. Foto: Sören Turesson

I den engelska 1600-talsteatern spelades alla rollfigurer av manliga skådespelare.

– Inom amatörteater har vi flest kvinnliga skådespelare, så här blir det lite tvärtom jämfört hur det var på Shakespeares tid, säger Gabriella Jakobsson.

Och i framtiden, har ni mer Shakespeare på lager?

– Nej, men man får ju mersmak av det här och sugen på att göra något mer. Vi får se vad det blir härnäst.

Trettondagsafton har premiär den 26 juni och ges därefter vid tio speltillfällen fram till 13 juni.

Artikeltaggar

EsplanadteaternGabriella JakobssonLidköpingNöje/Kultur

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.