Hoppa till huvudinnehållet

Fartyg gick på grund vid Lurö

Publicerad:

Ett drygt 65 meter långt lastfartyg gick på grund i Lurö skärgård på söndagsmorgonen. En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik har inletts.

Grundstötningen inträffade vid 08-tiden på söndagsmorgonen vid Stenskär, som tillhör Säffle kommun. Tidigt kunde man fastställa att fartyget inte läckte olja och att hon stod stabilt.

Besättningen uppges ha bestått av fem personer och ingen av dem kom till skada i samband med att fartyget gick på grund.

Kustbevakningens dykare och Transportstyrelsens fartygsinspektör har under söndagen undersökt fartyget.

– Våra dykare undersöker skrovet och botten för att se om det går att dra loss henne, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl hos kustbevakningen.

Fartyget är lastat med foder och det var på söndagskvällen inte fastställt om man måste ta av lasten för att kunna bogsera det. Kustbevakningen och Transportstyrelsen utreder tillsammans hur man kan få loss fartyget utan att skrov eller bränsletankar går sönder.

– Man tittar så att det inte ligger stenar i vägen och åt vilket håll det är bäst att dra, säger Christian Carlsson.

 • Foto: Gunnar Persson
  Foto: Gunnar Persson
 • Foto: Gunnar Persson
  Foto: Gunnar Persson
 • Foto: Gunnar Persson
  Foto: Gunnar Persson
 • Foto: Anders Frick
  Foto: Anders Frick

Det är ägaren av fartyget som ska se till att bogseringen utförs men när det kommer att ske var på söndagskvällen inte fastställt. Beroende på om det kan dras loss som det ligger eller om man först måste loss lasten kan det dröja olika länge.

– Ett fartyg mår inte bra av att ligga på grund och blir det sämre väder kan fartyget skadas ännu mer. Det är i allas intresse att det kommer iväg så fort som möjligt, säger Christian Carlsson.

En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik har inletts för att kunna utreda olyckan.

Artikeltaggar

BåtarBrott & blåljus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.