Hoppa till huvudinnehållet

Dukat för matfest på torget

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
På onsdagen rullar International food festival in till Lidköping för tredje året. Nytt för i år är att man tar plats på Nya stadens torg.
På onsdagen rullar International food festival in till Lidköping för tredje året. Nytt för i år är att man tar plats på Nya stadens torg. Foto: Thomas Kühnel

På onsdag kommer smaker från världens alla hörn till Lidköping i form av International food festival. I år tar folkfesten plats på Nya stadens torg.

– Det kommer att bli större, bättre och roligare i år, säger Carolina Hellström, destinationsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle.

Den internationella matmarknaden gästar Lidköping för tredje året och denna gång är det större än någonsin - fler vagnar, fler aktiviteter och mer yta. Från att de senaste åren ha varit placerat på torgets norra parkering tar marknaden i år plats på själva torget. En flytt av stor betydelse.

– Det betyder att matfestivalen har möjlighet att bli större och att vi utnyttjar det stora torg som vi har. Det blir luftigare - parkeringen hade sina begränsningar, säger Carolina Hellström, destinationsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle.

Fler vagnar

Förra året deltog 24 vagnar från 14 länder - i morgon rullar 27 vagnar från 16 länder in till Lidköping som kommer att bjuda på det mesta: nötter, ostar, fudge, charkuterier, choklad, krokodilburgare och mycket annat.

Och när det ser ut som att varma vindar är på väg att inta staden lagom till helgen finns förhoppningar om att återupprepa succén från tidigare år.

– Det kommer att bli större, bättre och roligare i år, säger Carolina Hellström.

Men mer yta betyder inte fler sittplatser.

– Det är samma antal bänkar som tidigare år - vi får använda solbryggorna också, säger Carolina Hellström.

Förra året kunde besökare släcka törsten med alkoholhaltig dryck som lokala krögare serverade, men den möjligheten finns inte i år.

– Nej, det blir inget sådant. Däremot hänger Carlsberg med och har en alkoholfri bar. Anledningen är man tycker att det mer av ett familjearrangemang, menar Carolina Hellström.

Fler evenemang

Det bjuds på fler evenemang än matfestivalen. På torsdag är det dags för första motortorsdagen för säsongen.

– Matmarknaden tar ena halvan av torget - motortorsdagen den andra och parkeringen. Och på fredag blir det after workstämning med bandet Fertilizers.

På lördag är det torghandel i vanlig ordning och senare på eftermiddagen kommer drillflickor att visas sina färdigheter på Torgbron.

På söndag är det sista chansen att ge smaklökarna något annorlunda innan matfestivalen lämnar Lidköping för den här gången.

Artikeltaggar

Carolina HellströmDestination Läckö-KinnekulleLidköpingMera

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.