Hoppa till huvudinnehållet

Viteshot för bristande studiero

Publicerad:
 Barn- och utbildningsförvaltningens chef Jonny Palmkvist.
Barn- och utbildningsförvaltningens chef Jonny Palmkvist. Foto: Skara kommun

Gällkvistskolan lever inte upp till kraven på elevernas trygghet och studiero.

Därför hotar Skolinspektionen nu Skara kommun med ett vite på 400 000 kronor, om bristerna inte är åtgärdade senast den 29 november.

– Det har varit ett intensivt arbete, och både vår egen och Skolinspektionens bedömning är att det har blivit bättre. Men vi får ta till oss att vi inte har nått ända fram, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Jonny Palmkvist.

Det var i samband med en tillsyn våren 2017 som Skolinspektionen krävde att Gällkvistskolan skulle åtgärda ett antal brister. I september 2018 fick kommunen ett föreläggande om vite eftersom bara en del av bristerna var åtgärdade, och ett par månader senare redovisade skolan vad man hade gjort för att rätta till de återstående.

Börjar få effekt

I februari i år gjorde Skolinspektionen ett uppföljningsbesök, men inte heller då blev skolan helt godkänd. Bakläxan gällde området trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling, samt extra anpassningar och särskilt stöd till lever som är i behov av det.

- Skolinspektionen anser att det fortfarande finns konflikter på skolan och att bristande i trygghet och studiero kan påverka elevernas måluppfyllelse, säger Jonny Palmkvist.

Samtidigt konstaterar Skolinspektionen att skolan har förbättrat arbetet för att tillgodose elevers behov av extra anpassningar och särskilt stöd på ett tillräckligt bra sätt.

Inspektionen skriver i sin bedömning att skolans insatser för att avhjälpa bristerna visserligen börjar få effekt, men att det fortfarande är stökigt och oroligt i en del klasser. Det varierar också mellan lärare huruvida studieron kan upprätthållas eller inte, något som även framgick av intervjuer med eleverna vid tillsynen 2017.

Bråk och slagsmål

Den bristande tryggheten är enligt Skolinspektionen framförallt en följd av konflikter, bråk och slagsmål mellan elever i både klassrum och på rasterna. ”Detta har skolans personal ännu inte lyckats komma tillrätta med”.

Redan vid tillsynen 2017 konstaterade Skolinspektionen att det fanns elever som inte kände sig trygga i skolan på grund av att elever slogs och kastade föremål.

– Jag betonar att personal och skolledning jobbat hårt med det här, säger Jonny Palmkvist.

Stärka ledarskapet

På Gällkvistskolan finns i dag ett trygghetsteam och ett elevhälsoteam med kurator, skolsköterska och specialpedagog. Det genomförs kontinuerlig trygghetsvandringar och elevenkäter för att personalen ska kunna organisera sig på raster och inomhus, så att det alltid finns vuxennärvaro på kritiska ställen.

Minst lika viktigt är ett samarbetsprojekt inom ramen för Skaraborgs kommunalförbund, där man med hjälp av föreläsningar och diskussioner ska få till gemensamma förhållningssätt, skapa metoder för att stärka ledarskapet i klassrummet och formulera enkla och tydliga ordningsregler för eleverna.

- Det är klart att vi är besvikna över att vi har fått det här viteshotet över oss. Men vi har gjort mycket, och vi kommer att fortsätta jobba, säger Jonny Palmkvist.

Artikeltaggar

GällkvistskolanSkaraSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.