Hoppa till huvudinnehållet

Flaggor, folk och festlig nationaldag

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Gabriela Bosnjakovic höll ett tal med hyllningar till Sverige, framför allt för fri- och rättigheter, och manade alla att värna det demokratiska samhället.
Gabriela Bosnjakovic höll ett tal med hyllningar till Sverige, framför allt för fri- och rättigheter, och manade alla att värna det demokratiska samhället. Foto: Åsa Mwansa

Årets nationaldag firades på Lumber och Karles innergård när Sverige visade sig från sin vackraste sida. Kommunalrådet Gabriela Bosjnakovic höll tal och uppmanade alla att värna om demokratin.

Fanor, Sverigedräkter, sång och musik inramade firandet då bland annat ett antal priser och stipendier delades ut. Bygdens föreningar medverkade som fanbärare och Johan Silfverhjelm och Hanna Karlsson stod för musik och sång.

Bildningsnämndens ordförande Peter Jonsson delade ut kulturstipendier till Frida Gryttborn och Anna Arvidsson. Annas stipendium tog pappa Björn Arvidsson emot i hennes ställe.

Folkhälsopriset delades ut av Irene Karlsson, representant för folkhälsorådet. Det tillföll Vara SK parasport. Helås intresseförening utsågs till årets nytänkare, och Fair Trade-diplomet togs emot av Klas Petersson för Ica Vara.

Ingemar Olsson fick årets kulturpris, för långvarig gärning i Vara hembygdsförening.

– Det är hedrande, men vi är fler i styrelsen och föreningen som jobbar, det är ett lagarbete, säger han.

Sist av utmärkelserna var Årets Varabo, som tilldelades Ove Branell.

Avslutningsvis höll Gabriela Bosnjakovic ett tal och hyllade Sverige, framför allt för fri- och rättigheterna.

- Det krävs av oss var och en att vi aldrig tar vårt demokratiska samhälle för givet, utan att vi i alla sammanhang står upp för det, säger hon.

Artikeltaggar

Gabriela BosnjakovicKvänumNyheterVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.