Hoppa till huvudinnehållet

Ska spara 18 miljoner på två år

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Allianspartierna, här representerade av Per-Olof Persson Lilja (L), Tommy Åkerstedt (Oberoende, Irene Karlsson (C), Gabriela Bosnjakovic (M), Lars Gezelius (M) och Martin Strandholm (C), har presenterat sitt budgetförslag.
Allianspartierna, här representerade av Per-Olof Persson Lilja (L), Tommy Åkerstedt (Oberoende, Irene Karlsson (C), Gabriela Bosnjakovic (M), Lars Gezelius (M) och Martin Strandholm (C), har presenterat sitt budgetförslag. Foto: Mats Rosqvist

De två närmaste åren ska Vara kommun spara 18 miljoner kronor i sin driftbudget. Detta enligt alliansens budgetförslag.

– Det finns ett begränsat reformutrymme, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic (M).

Vara har ungefär samma utmaningar som andra kommuner. I grund och botten handlar de om ökade krav både på skola och omsorg utan att skatteintäkterna växer i samma takt. Något som ytterligare späder på problemen är många byggnader nu börjar bli slitna och behoven att investera ökar. Därmed tillkommer större kostnader för avskrivningar.

I tidigare ekonomiska planer har kommunen talat om en digitaliseringseffekt när det handlat om att hitta de besparingar som kommer att bli nödvändiga. Nu är den terminologin övergiven.

– Det här är effektiviseringskrav, slår Gabriela Bosnjakovic fast.

Inför nästa år ska kommunen effektivisera eller spara åtta miljoner kronor. Året efter minskar ramarna med ytterligare tio miljoner. För 2020 läggs hälften av sparkravet på kommunstyrelsen. Resterande fyra miljoner fördelas på nämnderna.

Till hösten ska nämnderna ska fatta sina budgetbeslut. Tills dess blir uppgiften att hitta besparingar och effektiviseringar av verksamheten för att klara sina snävare ramar.

Centers Martin Strandholm pekar på att kommunen brutto omsätter ungefär en miljard. Han menar att det trots allt finns stora möjligheter att effektivisera genom digitalisering och samverkan med andra kommuner, ett exempel är lönehanteringen som numera sköts av Lidköping.

- När våra anställda på lönekontoret ändå var på väg att gå i pension var det en bra lösning, säger han och menar att det borde finnas ytterligare möjligheter att effektivisera.

Vad som gör situationen lite mer krånglig är att de aktuella sparkraven inte är de enda som nämnderna har att hantera. Redan i år ligger bildningsnämnden 9,6 miljoner kronor back, vilket de fått i uppdrag att åtgärda. De ökade driftkostnaderna för planerade investeringar, som till exempel i Larv och Tråvad återstår att hantera i kommande budgetar.

– Mycket kommer att handla om skolfrågor framöver, konstaterar Gabriela Bosnjakovic.

Även om reformutrymmet i kronor och ören är begränsat finns en politisk viljeinriktning med i budgetförslaget, poängterar hon. Ett av de prioriterade områdena är skolan.

- Men allt ska inte handla om byggnader och investeringar. Vi behöver titta på verksamheten och jobba med resultaten i skolan, säger hon.

Ytterligare ett område Alliansen vill fokusera på är villkoren för företagen. Någon budgetsatsning är det inte frågan om, Snarare ett ständigt pågående arbete med att förbättra kommunikationen och hanteringen när det gäller myndighetsutövning.

– Till stor del handlar det om att vara pedagogisk och förklara varför man behöver göra vissa saker, säger hon.

Vilka förutsättningar Allianspartierna, som inte har majoritet i fullmäktige, har att få igenom sitt förslag på vill de inte gå in på närmare.

– Det här är vårt förslag. Socialdemokraterna har sagt att de ska presentera sitt på kommunstyrelsen och hur SD gör vet vi inte, säger Gabriela Bosnjakovic.

Artikeltaggar

EkonomiGabriela BosnjakovicPolitikVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.