Nya lås ska ge större trygghet

Publicerad:
Ann-Kristin Persson och Monika Roos, lås- och larmansvariga inom hemtjänsten, visar upp demodörren Astra. De poängterar att det är insidan av dörren som visas och att ingen utifrån kan se att någon har nyckelfri hemvård. Foto: Jens Fritzson

Installationer av nyckelfria lås inom hemtjänsten i kommunen är i full gång. Totalt rör det sig om närmare 400 dörrar och portar.

– Det är en kul utmaning och vi har löst det mesta, säger lås- och larmansvarige Ann-Kristin Persson.

För några veckor sedan inleddes arbetet med att montera nyckelfria lås inom hemtjänsten. Detta efter ett beslut från socialnämnden som har avsatt 1 450 000 kronor i en projektbudget.

Med den nya lösningen kan man låsa upp en dörr till en brukare via en app i telefonen, och det är bara behörig personal som kommer in.

Lås- och larmansvariga Ann-Kristin Persson och Monika Roos har fått uppgiften att installera de nyckelfria låsen.

– Fördelen är att personalen slipper bära och hålla reda på alla fysiska nycklar. Man kan dessutom kolla vilka som har varit inne hos en brukare. Det blir mycket säkrare och en större trygghet för vårdtagare, anhöriga och personal, menar båda.

Arbetet har inletts i Götene tätort och när det är klart återstår resterande del av kommunen.

Fungerar utan mobilnät

Projektledaren Eva Juhlin berättar att appen i telefonen inte är beroende av wifi eller mobilnätet för att låsa upp låsen, utan använder blåtand.

– Så länge batteriet i dörren är okej och det finns ström i telefonen går det att låsa upp. Man kan med andra ord använda appen mitt i djupaste skogen även om det inte finns någon täckning. Vi kommer att ha tillgång till en fysisk nyckel för varje brukare utifall appen inte skulle fungera, säger hon.

Vad händer om en telefon tappas bort?

– Då tar det bara ett par minuter för oss att stänga av mobilen så att ingen obehörig kan använda den för att låsa upp.

När ska arbetet i kommunen vara klart?

– Önskedrömmen är att allt ska vara färdigt före sommaren. Vi jobbar på det, men mest sannolikhet är vi i mål tidigt i höst. Det är bättre att vi gör detta säkert än hafsar fram. Allt för att brukarna och användarna av appen ska känna sig trygga.

Artikeltaggar

Götene kommunGötene kommun (org)HemtjänstNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare