• idag
  7 juni
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  10 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  11 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Man dömd för hets mot folkgrupp

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En man i 40-årsåldern hemmahörande på en mindre ort i Vara kommun döms till skyddstillsyn för ofredande och hets mot folkgrupp vid två tillfällen.

Den första händelsen utspelade sig på ett apotek i Falköping i december 2017. Mannen, som var berusad, ska då ha uttalat rasistiska tillmälen och uppträtt aggressivt mot en kvinna som befann sig i lokalen. Målsägandens berättelse stöds av vittnesuppgifter från personal. Mannen har uppgett att han inte minns vad han har sagt.

Den andra händelsen tilldrog sig utomhus i Falköping i juli förra året när en kvinna med tre barn samt hennes väninna passerade mannen som satt på en parkbänk. Han ska då ha yttrat sig i rasistiska ordalag om både kvinnan och hennes barn. Mannen minns inte händelsen, men har framhållit att han inte uttrycker sig på det beskrivna sättet. Tingsrättens bedömer dock kvinnans redogörelse, som stöds av väninnans uppgifter, som trovärdig.

Skaraborgs tingsrätt dömer mannen, som sedan tidigare förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret, för ofredande och - då uttalandena spreds till ett flertal personer - hets mot folkgrupp i båda fallen. Påföljden blir skyddstillsyn motsvarande en månads fängelse. Mannen ska därutöver betala skadestånd till de båda kvinnorna, 6 300 kronor i det första fallet och 5 000 i det andra.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.