Hoppa till huvudinnehållet

Klubbade skolbyggen

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Moderaterna Peter Jonsson och Gabriela Bosnjakovic konstaterar att skolan i Larv i grund och botten är ett gediget bygge.
Moderaterna Peter Jonsson och Gabriela Bosnjakovic konstaterar att skolan i Larv i grund och botten är ett gediget bygge.

På onsdagen fick av allt att döma den segdragna och infekterade frågan om skolrenovering i Larv och nybygge i Tråvad sitt avgörande. Bildningsnämnden klubbade då beslutet att åtgärda skolorna.

När bildningsnämnden i onsdags tog upp frågan på nytt efter den senaste återremissen, skickade man den inte vidare till kommunstyrelsen. Den här gången tog nämnden själva beslutet att investera.

– Vi har haft mycket diskussioner med förvaltningen och med kommunstyrelsen, och vi har kommit fram till att nämnden faktiskt kan ta det här beslutet, säger ordföranden Peter Jonsson (M).

Han förklarar att förvaltningen inte förordat att skolorna åtgärdas. Beslutet grundar sig i en politisk bedömning av helheten, både vad gäller ekonomin och lokalsamhället. Huvudalternativet hade varit att bygga ut högstadiet i Vara för att möta hela kommunens behov, och därmed skapa plats för Larv- och Tråvadeleverna på Nästegårdsskolan i Kvänum. Den investeringen hade knappast blivit billigare, med tanke på att skolan i Larv endast behöver renoveras. Dessutom behöver man ändå nya förskolelokaler i Tråvad, och den delar kök med grundskolan.

Framför allt har politikerna vägt in landsbygdsperspektivet.

– Vi bygger en infrastruktur för en levande landsbygd. Hela vår kommun är landsbygd, och det är viktigt att ta tillvara på de unika fördelar som finns. Det handlar både om att få folk att flytta in, men också att ge dem som valt att bo på en mindre ort bra förutsättningar, säger kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic.

Beslutet har ett förbehåll. Idag finns 65 miljoner i investeringsbudgeten för skolorna. Åtgärderna har kostnadsberäknats till 75 miljoner. Fullmäktige behöver alltså skjuta till ytterligare tio miljoner kronor till investeringen. Men att döma av ställningstagandet i nämnden finns en majoritet för detta bland partierna.

Den kritik som finns kommer från Socialdemokraterna. Carl-Uno Olsson (S) menar att hela beslutsgången är väldigt underlig. Uppdraget enligt återremissen från KSAU har inte fullföljts, påpekar han. Skolstrukturen skulle ses över och det har inte gjorts.

– Här tar vi beslut utan att veta konsekvenserna. Det hade varit rimligt att vi hade utrett hur stor merkostnaden blir och om vi har pengar att driva verksamhet i skolorna framöver. Förvaltningen hade kunnat få fram uppgifter till mitten av juni, innan fullmäktige tar budgetbeslutet, så det hade inte inneburit någon fördröjning, säger han.

Peter Jonsson har en annan uppfattning.

– Det här har utretts under de fem år som jag varit med i politiken. Ska vi fortsätta att utreda hela skolstrukturen så hade vi blivit stående med foten i luften i ett par år till, säger han.

Tidsplanen enligt vilken skolan i Tråvad ska tas i bruk höstterminen 2021 och skolan i Larv ett år senare, gäller fortfarande. Förhoppningen är dock att renoveringen i Larv ska gå snabbare.

Artikeltaggar

Carl-Uno OlssonGabriela BosnjakovicKvänumLarvPeter JonssonSkola och utbildningTråvadVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.