”America, fuck yeah”

Åsikter
PUBLICERAD:
Theo Sundblad.

Det goda USA, frihetens land. Nationen där drömmar slår in och alla lyckas. Det är den bild vi ständigt får från jätten på andra sidan Atlanten. Vi svenskars besatthet av allt amerikanskt är enorm – amerikansk musik, film och politik genomsyrar vår kultur. Men är verkligen de förenande staterna så perfekta som vi fått för oss?

Det kanske är lite old news nu, men när de nya abortlagarna i Alabama klubbades igenom blev det ett ramaskri över vår älskade västvärld. Lagarna innebär att så länge inte kvinnans liv är i fara får hon inte göra abort, inte ens vid våldtäkt eller incest. Och om en läkare skulle utföra en abort kan hen få 99 års fängelse. Inte bara Alabama stiftar nya och hårdare abort-lagar, sex andra delstater har förbjudit eller ska förbjuda abort efter första hjärtslaget på embryot, vilket brukar vara vid 6 veckor (i Sverige får man göra abort upp till 18 veckor).

I South Dakota behöver abortläkare ha med sig beväpnade vakter eftersom flera abortläkare har skjutits, skriver Wolfgang Hansson i Aftonbladet efter hans besök i South Dakotas enda abortklinik. Samtidigt har andra stater en helt annan syn och är extrema på det motsatta sättet. Nio delstater har i dag ingen som helst gräns för hur länge man kan vänta med abort, så det finns fall där kvinnor har gjort abort efter sju månader. Blandar man det med den starka kristna traditionen i landet börjar man förstå varför abort är så kontroversiellt i USA.

Men det är inte bara abortfrågan som är skev, enligt mitt sätt att se. Vapendebatten är ju också ständigt på tapeten. Ett av de största problemen, som är ett resultat av de väldigt liberala vapenlagarna, är alla skolskjutningar. Sedan 2015 har det ägt rum sju skolattacker med skjutvapen, om man bara räknar dem där minst tre personer har omkommit. I dag kan vem som helst över 18 år, och som inte är med i brottsregistret, kliva in på vapenbutiker i flera delstater och plocka med sig mördarmaskiner som om det vore lösgodis. Amerikanerna lär sig aldrig heller, till skillnad från andra länder som till exempel Nya Zeeland. Efter det tragiska dådet i moskén i Christchurch, ökade stödet för hårdare vapenlagar drastiskt, från både folket och politiker. I USA däremot spelar det ingen roll hur många som dör av en kula, för en stor grupp människor där kommer ändå mena att ”guns don't kill people, people do”. De som säger det har ju givetvis en poäng, men att använda ett gevär gör ett mord mycket enklare.

Även synen på och rätten till sjukvård skevar enligt min mening. Möjlighet till hjälp vid sjukdom och skador har blivit en lyxvara för vissa amerikaner. Enligt FN lever idag 12,7 procent av USA:s befolkning, 41 miljoner, i fattigdom, varav 18,5 miljoner lever i en extrem fattigdom. Samtidigt har USA ingen fri sjukvård och även om Obamacare var ett steg i rätt riktning, gör president Trump allt för att den ska försvinna. Har man inte råd med en sjukförsäkring som amerikan kan man till exempel få betala 45 000 kronor för varje natt på en akutmottagning, 660 000 kronor för en komplicerad fraktur eller 7,2 miljoner kronor för behandling av en stroke uppger The Telegraph. Detta är en omöjlighet för den fattiga att betala. Och om vi ska återkoppla till aborten, kan en abort kosta över 9 000 kronor. Så även om många i USA vill ta bort rätten att göra abort för alla kvinnor, har många kvinnor ingen möjlighet att göra abort.

Det här var tre exempel på varför USA kanske inte är så bra som vi fått för oss, men jag skulle kunna dra upp många fler. Rasism, kapitaliseringen av fängelserna och utrikespolitiken är andra stora problem anser jag. Vi kanske skulle sluta bländas så mycket av USA och inse att vi har det ändå rätt så gött här hemma i Sverige.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.