• idag
  29 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  1 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  2 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  3 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Rödgröna vill höja skatten ännu mer

Politik
PUBLICERAD:
Fredrik Nordström (S).
Foto: Thomas Kühnel
Skaras rödgröna opposition föreslår en skattehöjning med 60 öre. Det är 20 öre mer än vad de styrande Allianspartierna har föreslagit i sin budget.
- Alliansledningen har under kort tid skapat ett underskott som uppgår till 40 miljoner kronor. Det är allvarligt och kräver en större skattehöjning än vad vi önskat att se, säger oppositionsrådet Fredrik Nordström (S) i ett pressmeddelande.

Oppositionen pekar på att de kommande åren kommer att ställa stora krav på politiker, chefer och medarbetare i Skara kommun för att trygga kommunens verksamheter och ekonomi, samtidigt som man bygger för framtiden med fler förskolor och bostäder för äldre.

- Både skolan och omsorgen i Skara i stort behov av mer resurser för att ge våra barn en trygg framtid och våra äldre en trygg ålderdom, säger Fredrik Nordström.

En skattehöjning med 60 öre skulle ge kommunen 24 miljoner kronor. S, V och MP föreslår att 20 av dessa går till skolan och omsorgen, vilket innebär tio miljoner extra per år till respektive verksamhet.

Utöver det satsar S, V och MP på ett rent och snyggt Skara och ökade möjligheter till kollektivtrafik för både äldre och unga.

- Vi vill ge fler, både unga och äldre, möjlighet att resa med kollektivtrafiken i Skara. Därför föreslår vi sommarlovskort och fria resor för alla över 65 år, säger Bille Karlsson (V), gruppledare för Vänsterpartiet, i pressmeddelandet.

I budgetförslaget säger de rödgröna ja till ett nytt äldreboende, men de vill först utreda den totala driftskostnaden för alternativen: nybyggnation vid Viktoria, hyra av Skarahemmet, samt köp av Skarahemmet.

Oppositionen föreslår också att det görs en förstudie för en om- och utbyggnad av Mariebergsskolans matsal, idrottshall och paviljonger.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.