Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Tack för showen, “Davva”

Publicerad:
573 gånger har vi sett denna syn i Villadressen. Nu är showen över och David Karlsson kommer att bli enormt saknad i Villa.
573 gånger har vi sett denna syn i Villadressen. Nu är showen över och David Karlsson kommer att bli enormt saknad i Villa. Foto: Sören Turesson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I nio år fick jag äran att bevaka svensk bandys största målkung på nära håll.

Nu är det över och det är bara att tacka för showen.

David Karlsson kommer att bli enormt saknad.

Nu får “Davva” stå på läktaren i Uppsala i mars när Villa firar sitt andra raka SM-guld!

I tisdags kom det inte helt oväntade beskedet att 38-årige David Karlsson lägger rören på hyllan,

En sak är klar - det kommer att kännas konstigt att se ett Villa utan “Davva”. Vi har ju vant oss vid att nummer 10 är där och smäller in de där viktiga målen utan att synas alltför mycket i spelet.

Tänk så många gånger vi på NLT har suttit på pressläktaren och satt betyg och kommit till David. “Han syntes inte så mycket i dag, va”? “Nä, men han gjorde ju tre mål” har vi sagt till varandra och skrattat.

Just den förmågan att alltid vara på rätt plats och göra de där viktiga målen från ingenstans är unikt i bandy-Sverige.

En instruktionsvideo

Hoppas någon klok människa på förbundet nu gör en instruktionsvideo på hur en målskytt agerar i boxen. Där är “Davva” helt unik.

Har aldrig funnits någon spelare som vet så exakt var bollen ska hamna. Gång på gång har han dykt upp vid rätt tillfälle och bara stått där och gjort mål.

Många till synes enkla mål men det är de enkla målen som är de allra svåraste. Och tänk i vinter när det står 4-4 med tio minuter kvar och Villa får hörna.

Då har man nästan kunna ta gift på att “Davva” ska smälla in 5-4 vilket han gjort så många gånger.

Spana in faktarutan och ni ser “Davvas” galna målsiffror. Det är svårt att ta in hur mycket mål han har gjort,

På blott nio säsonger blev han Villas störste målskytt genom tiderna när han passerade ikonen Micke Arvidsson (573/561).

Blivit en favorit

I högsta serien och SM-slutspelet slutade han på 941 mål. Lägg till en dryg säsong i Ryssland (53 mål) och VM-spel (52 mål) och “Davva” landar på osannolika 1 046 mål. Jösses!

Tvåa på den listan är Patrik Nilsson på 1 019 mål - 804 av dom har kommit i högsta serien/slutspelet.

När David kom till Villa 2010 var han inte den enklaste att intervjua efter matcherna. Ville man ha några snabba citat i stressen så var inte nummer 10 den första man valde.

“Davva” var till synes lite blyg, tog tid på sig att komma ut efter match och svarade inte så utförligt.

Men det har ändrats genom åren och de senaste säsongerna har jag skrattat för mig själv många gånger när “Davva” har svarat sådär underfyndigt och småroligt.

38-åringen har faktiskt blivit en liten favorit att snacka med och han är så mycket roligare än vad han förstår själv...

Men nu är det över och jag förstår verkligen beslutet. Björn Borg slutade på topp en gång i tiden och nu gör “Davva” samma sak med att äntligen ta Villas första SM-guld.

Han har inget mer att bevisa och ett bättre slut går inte att få.

Behöver inte värva

Men han kommer att bli enormt saknad. Inte bara för sina mål utan också för vinnarskalle och sina ledaregenskaper.

När “Davva” har pratat i omklädningsrummet så har alla lyssnat. Fattas bara - efter 1 046 mål vore väl tusan om folk inte lyssnade!

Ska Villa nu ut och värva en ersättare till “Davva”? Nä, absolut inte. I en tänkbar startelva så har Villa nio (!) spelare som är med i Michael Carlssons första landslagstrupp på 30 spelare.

Är bara Petter Björling och Martin Andreasson som inte är blågula.

Villa står oerhört väl rustat och Joakim Andersson (63 mål i vintras)/Joel Broberg är ett “hyfsat” anfallspar. Bakom finns anfallstalangerna Albin Thomsen, Viktor Petersson med flera som nu får chansen.

Jag tror “Davva” får stå på läktaren i Uppsala i mars när Villa firar sitt andra raka SM-guld!

Artikeltaggar

BandyDavid KarlssonJoakim AnderssonJoel BrobergMartin AnderssonMicke ArvidssonPatrik NilssonPetter Björling