Polisen lugnar oroliga föräldrar efter anmälan

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Efter en incident vid Råda skola i Lidköping kommer polisen öka sin närvaro. Bilen på bilden har inget med händelsen att göra.
I måndags uppstod oro när en bilist sökte kontakt med en elev utanför Råda skola.
Nu kommer polisen med lugnande besked.

I tisdags gick Lidköpings kommun ut med information till föräldrar om att skolan har särskild uppsikt över skolgårdar och busshållplatser.

Orsaken till informationen var en händelse med en bilist och en elev vid Råda skola. Bilisten, en man, stannade till på en busshållplats och började prata med eleven. Han frågade hur mycket klockan var och enligt polisen avbröts incidenten av en vuxen person och bilen åkte iväg. Skolan lämnade därefter in en anmälan till polisen.

Mannen anses ofarlig

Utifrån signalement tror sig polisen veta vem bilisten är. Han har tidigare varit föremål för omgivningens misstänksamhet. För några veckor sedan stannade han sin bil vid en flicka i Majåkersområdet där han inledde ett samtal.

– Vi har hört mannen om den första händelsen i Majåker. Ärendet är avskrivet eftersom det inte fanns något som tydde på att han tänkte begå något brott. Det är inte brottsligt att tilltala någon, säger Håkan Fast, polis i Lidköping.

Mannen har gjort sig känd för att vara väldigt kontaktsökande och inleder gärna samtal med både yngre och äldre personer som kommer i hans väg.

- Han söker gärna upp folk i hopp om att få en pratstund.

Balanserad bild

Personer har uttryckt oro och ilska angående incidenterna på sociala medier och Håkan Fast är mån om att rätt information om mannen kommer ut för att ge allmänheten en balanserad bild av det som hänt. Han upplever att informationen på sociala medier i vissa fall är inkorrekt.

Finns det anledning att vara rädd för den här personen?

- Nej, efter att ha hört honom bedömer vi att det inte finns någon anledning att tro att han har något brottsligt syfte.

Mannen kommer att höras av polisen de närmaste dagarna om incidenten i Råda.

Ytterligare ett fall där en bilist sökte kontakt med ett barn har kommit till polisens kännedom. Det fallet inträffade i Arentorp utanför Vara.

– Vi ska höra mannen även om den händelsen. Bedömningen i dagsläget är dock att han inte har något med det att göra.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.