Hoppa till huvudinnehållet

Fönsterböter halverades

Publicerad:

Tjänstemännen tyckte att Skara pastorat skulle betala en sanktionsavgift på 165 000 kronor för att fönsterbytet på Kyrkans hus inleddes utan bygglov.

Men en majoritet av politikerna i miljö- och byggnadsnämnden valde att halvera avgiften till 82 500 kronor.

- Det finns modeller för den här typen av avgifter ska räknas ut. Man tyckte att avgiften blev orimligt hög för det här huset, säger ordföranden Leif Brohede (KD).

Beslutet om avgift fattades först efter votering. Tjänstemännen på byggavdelningen menade att det inte fanns några skäl att sätta ned sanktionsavgiften, och det höll den rödgröna oppositionen med om. Men med stöd av Sverigedemokraten Therese Holm röstade den politiska ledningen igenom en halvering.

- Nämnden var överens om att det fanns skäl att döma ut sanktionsavgift, men inte om nivån, säger Leif Brohede.

Kyrkorådets ordförande Fredrik Öhrberg tycker att hela hanteringen av fönsterbytet har tagit orimliga proportioner, men han är ändå nöjd med att avgiften halveras.

- Det visar ändå att de har förstått att vi har försökt, säger han.

Inte avslutat

Men affären är inte avslutad eftersom miljö- och byggnadsnämnden nu har att ta ställning den ansökan om bygglov för fönsterbytet som pastoratet lämnade in efter det att det påbörjats.

- Jag vill se en helhetsbedömning kring det här. Blir det det här föreläggandet, tror jag att övriga ledamöter i kyrkorådet håller med mig om att det okej. Men om nämnden kräver att vi ska byta ut alla fönster kommer vi att gå vidare, säger Fredrik Öhrberg.

Artikeltaggar

Fredrik ÖhrbergLeif BrohedeNyheterSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.